Index Vakbarát Hírportál

Egy 45 perces koronavírus-gyorsteszt kapott engedélyt az USA-ban

2020. március 24., kedd 19:43 | aznap frissítve

Kivételes eljárással engedélyt kapott az új koronavírus-gyorsteszt egyesült államokbeli forgalmazására egy diagnosztikai termékeket gyártó francia cég. Osztrák kutatók pedig 30 ezer „ígéretes molekulát” azonosítottak egy szabadon hozzáférhető adatbankban, miközben lehetséges hatóanyagokat kerestek az új koronavírus ellen, írja az MTI.

A Biofire Covid-19 nevű gyorstesztet a jelenlegi egészségügyi válság teljes ideje alatt forgalmazhatják az Egyesült Államokban, de csak a válság elmúltáig, mert a sürgősséggel kiadott engedély ideiglenes. A hétvégén egyébként egy amerikai cég is kapott engedélyt gyorsteszt forgalmazására.

Az amerikai védelmi minisztériummal közösen kifejlesztett, a gyártó szerint nagyon egyszerű gyorsteszt 45 perc alatt kimutatja a koronavírust a légutakból tamponnal vett mintából. Az első szállítmányokat a védelmi minisztérium kapja, szélesebb körben ezután válik hozzáférhetővé.

A bioMerieux-nek ez a második Covid-19-tesztje, a SARS Cov-2 R-Gene elnevezésű, valós idejű tesztje nagyszerű teljesítményt nyújt az azt engedélyező francia hatóság szerint. A gyártó arra számít, hogy e terméke hamar megkapja az engedélyt az egész Európai Unióra.

Osztrák kutatók 30 ezer ígéretes molekulát azonosítottak mesterséges intelligenciával egy szabadon hozzáférhető adatbankban, miközben lehetséges hatóanyagokat kerestek a SARS-CoV-2 vírus ellen.

A Linzi Egyetem kutatói a ZINC nevű, egymilliárd kismolekulájú hatóanyagot tartalmazó nyilvános adatbankot fésülték át néhány nap alatt mesterséges intelligencia segítségével. Az adatbankban olyan, kereskedelmileg hozzáférhető vegyületeket tárolnak, amely kifejezetten a virtuális átvilágításra van előkészítve.

Az egyetem keddi közleménye szerint a mesterséges intelligencia azt a feladatot kapta, hogy megtalálja azokat a molekulákat, amelyek a lehető legtöbb esélyt kínálják a koronavírus megfékezésére. A projekt során nyert adatokat a kutatók ingyenesen a világ rendelkezésére bocsátják, hogy ezzel is elősegítsék a vírus ellenszerének megtalálását.

Rovatok