Index Vakbarát Hírportál

Nem győzi a munkát a legnagyobb hoaxirtó oldal

2020. március 24., kedd 16:35

Nem tud a szokásos munkájára, az álhírek cáfolására, a tények ellenőrzésére, az ezekhez kapcsolódó speciális projektjeire koncentrálni a legnagyobb múltú hoaxirtó oldal, a Snopes, írja a The Verge. Az ok: annyira megszaporodtak az utóbbi hetekben a koronavírussal kapcsolatos megtévesztő információk, álhírek, hogy a szervezet minden munkatársa ezekkel foglalkozik.

A cég közleménye szerint kis létszámú csapatuk nem győzi a pandémiával együtt járó álhíráradatot. Mivel ezekben a napokban mindenki személyes szinten is meg kell küzdjön a járványügyi helyzettel, a Snopes nem követel pluszmunkát alkalmazottaitól, inkább visszafogják a "termelést", kevesebb, de szignifikánsabb anyagot publikálnak, így nem zsigerelik ki munkatársaikat. Emellett minden snopes-os dolgozó 750 dolláros bónuszt kap a rendkívüli helyzetre tekintettel.

A közleményében a Snopes adott néhány tanácsot is az álhírek elleni harchoz. Az egyik legfontosabb ezek közül, hogy mindenki igyekezzen csak megbízható forrásokból tájékozódni, konkrét intézkedésekről pedig a hivatalos járványügyi hatóságoktól (legmagasabb szinten a WHO-tól) szerezzenek információkat. Emellett fontos a helyi hírforrások, és persze a Snopes munkájának támogatása is.

A koronavírusos álhírek elleni küzdelem nem könnyű, még olyan nagy techcégek sem tudnak megbirkózni vele, mint a Facebook vagy a Twitter. A Facebook, miután tavaly szakított a Snopes-szal, mesterséges intelligenciával igyekszik kiszűrni az álhíreket, aminek sok megbízható hírforrás is áldozatául esik, a Twitter pedig botrányosan következetlen abban, hogy melyik celeb-júzer posztjait korlázották és kiét nem.

Rovatok