Index Vakbarát Hírportál

Így nem szpottoltam Raptorokat a nevadai sivatagban

2020. március 24., kedd 23:11

Nemrég arról írtam, hogy mit lehet tenni, hogyha valakit Las Vegasba vet a sorsa – ahogy engem a CES techkiállítás apropóján –, és a hotelszörfölésen-kaszinózáson túl szeretne valami értelmes szabadidős elfoglaltságot találni. A múzeumok kipipálása után erre leginkább a város határain túl van lehetőség, például a világhírű Hoover-gát meglátogatása az egyik legremekebb opció. Van viszont Las Vegas határában egy sokak által jól ismert létesítmény is, ami régóta ott figyelt az én "top tíz hely, amit látnom kell mielőtt bla-bla-bla" listámon is.



A katonai repülés iránt érdeklődőknek aligha kell bemutatnom a Nellis légibázist, az Egyesült Államok légierejének (United States Air Force – USAF) dél-nevadai központját, ahol több repülőszázad állomásozik, mint bármely más amerikai bázison. A Nellis a központja az amerikai vadászpilóta-képzésnek, itt rendezik meg évente többször is a híres nemzetközi Red Flag gyakorlatot, amin az amerikai haderőnemek repülőin kívül NATO-tagországok és más szövetséges államok légiereje is részt szokott venni – elképesztő kéthetes légikavalkádot alkotva, a vadászgépek iránt rajongó szpotterek, fotósok legnagyobb örömére.

Mivel nem volt túl sok időm a programszervezésre és rögtönzött terveim nagyvonalú megvalósítására, január 11-ét, szombatot jelöltem ki magamnak, hogy tegyek egy próbát a Nellisnél. A CES vége után egy nappal fogtam a fotóscuccomat (benne egy 100-400 mm-es teleobjektívet és egy kétszerezőt, amivel bőven elegendőnek gondolt 200-800 mm-nyi zoomtartomány állt rendelkezésemre) és elindultam Nevada egét dübörögve karcoló harci gépekre vadászni. Legjobban F-22 Raptorokat szerettem volna látni, de vágyakozó lelki szemeim előtt F-35A Lightningok, B-1 Lancerek és mindenek fölött B-2 Spirit lopakodó bombázók is lebegtek, akarom mondani húztak el méltóságteljesen.

A szpotterkedésre készülvén átböngésztem néhány fórumot, fotómegosztót, tanácsadó és szakoldalt, hogy hol és mikor érdemes letáborozni. Az olvasottakat szintetizálva arra jutottam, hogy a kora délutáni órákban egész jók lesznek az esélyeim, ha a Las Vegas sugárút észak-keleti szakasza mellett, egy a futópálya végére rálátó területen letelepszem. Hogy mindezek után mi történt azon a januári szombaton? Az alábbi fotóriportban osztom meg tapasztalataimat.

Rovatok