Index Vakbarát Hírportál

Balul sült el a SpaceX utasszállító kabinjának tesztje

2020. március 25., szerda 10:11

Nem volt sikeres a SpaceX Crew Dragon utasszállító kabin ejtőernyőjének legutóbbi tesztje, de a milliárdos Elon Musk cége ezt nem az ejtőernyők hibájának rója fel, hanem a teszt beállítását okolja.

A kísérletben egy helikopterről dobták le a kabint, de emelkedés közben az eszköz instabillá vált. A helikopteren utazó személyzet biztonsága érdekében kellett a tervezettnél korábban elengedni a kabint, mielőtt a jármű a végleges pozíciójába került volna. Még az ejtőernyőket sem biztosították ki, így a rendszer nem tudta rendben végigfuttatni a tervezett folyamatot.

A SpaceX legutóbbi tesztjei az ejtőernyővel mind rendben lezajlottak. Tavaly decemberben jelentették be, hogy tíz egymást követő sikeres ejtőernyőteszt lefutott, ám a NASA-val abban állapodtak meg, hogy még hármat elvégeznek, mielőtt ember szállna be a kabinba.

Elvileg május közepére tervezi a NASA az első emberes küldetést a Crew Dragon űrkabinnal, amelyben Bob Behnken és Doug Hurley utazhat majd a Nemzetközi Űrállomásra. Ennek a küldetésnek tökéletesnek kell lennie, hiszen hosszú ideje, az űrsiklóprogram 2011-es lezárása óta ez lesz az első alkalom, hogy az Egyesült Államok területéről, amerikai űreszközzel bocsátanak fel asztronautákat a világűrbe.

(SpaceNews)

Rovatok