Index Vakbarát Hírportál

128,5 milliárd forintért elkeltek az 5G frekvenciák

2020. március 26., csütörtök 17:54

A három legnagyobb magyar mobilszolgáltató nyert a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által március 26-án lebonyolított 5G-s frekvenciaárverésen, vagyis a Digi nem jutott új frekvenciákhoz, csak a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone - derült ki a hatóság közleményéből.

A licitálók összesen 128 és fél milliárd forintot hagyhatnak az államkasszában a 15 évre szóló frekvenciahasználati jogosultságért. 

A kínálatnál nagyobb érdeklődés volt az ötödik generációs (5G) mobiltechnológia széles körű bevezetésére alkalmas 700 MHz-es, 2100 MHz-es és 3600 MHz-es frekvenciasávokban, ezért az NMHH – szigorú egészségügyi óvintézkedések mellett – megtartotta a felkínált blokkok árveréseit. A járványhelyzet miett a helyszínen gondoskodtak egészségügyi felügyeletről, és az ilyenkor szükséges védőfelszerelést hordták. 

Az állam azt reméli, hogy ezzel a magyar gazdasági élet szereplői versenyelőnyt szerezhetnek majd azokhoz az országokhoz képest, ahol még nem sikerült értékesíteni az 5G-s frekvenciákat. Az 5G elsősorban az iparban, az egészségügyben, a mezőgazdaságban, a közlekedésben és a logisztikában használható ki.

Ezeket a frekvenciákat vitték el a szolgálatatók:

Magyar Telekom:

Telenor:

Vodafone:

Hogy az 5G előnyei akár már a mostani járványhelyzetben is kihasználhatók legyenek, az NMHH díjkedvezménnyel ösztönzi a szolgáltatókat a társadalmilag hasznos helyeken elvégzett hálózatfejlesztésekre. Többek közt a kórházak és egyetemek területén, valamint a főbb közlekedési útvonalak mentén lehet majd olcsóbban 5G-t telepíteni.

A 700 MHz-es frekvenciasáv csak 2020. szeptember 6-a után lesz használható, miután erről a sávról a műsorszórás véglegesen elköltözik. A jogosultságok 15 éves időtartama egyszer, változatlan feltételekkel, egyszeri díj megfizetése nélkül további öt évvel meghosszabbítható.

Mint azt korábban megírtuk, a Digi is szeretett volna frekvenciát szerezni, ám a benyújtott jelentkezését érvénytelenné nyilvánították. Később jogi útra terelték az ügyet, ám ezek szerint a szolgáltató ezek szerint ebben sem járt sikerrel. A későbbiekben talán lesz még lehetősége frekvenciához jutni, ami megkönnyítené az igen kevés frekvenciával rendelkező szolgálatató országos piaci terjeszkedését, hiszen a szintén eladásra kínált 2600 MHz-es sáv szerény 15 Mhz-nyi blokkjára most nem akadt egyetlen érdeklődő sem.

Rovatok