Index Vakbarát Hírportál

Itt megnézheti, mennyivel tisztább a levegő a járvány kitörése óta

2020. március 26., csütörtök 14:31

Nehéz egy járvány pozitív hatásairól beszélni anélkül, hogy érzéketlennek tűnnénk, pedig fontos, hogy ne menjünk el ezek mellett se szó nélkül. Remélhetőleg a Covid-19 hatására az egészségügyi dolgozók visszaszerzik a nekik járó tiszteletet, és a bolti eladókra, árufeltöltőkre, takarítókra, kukásokra, közalkalmazottakra (csak hogy néhányat említsünk) is nagyobb elismeréssel tekintünk majd.

Egy másik – nem kifejezetten váratlan – fordulat a levegő minőségében figyelhető meg. Így, hogy többen dolgoznak otthonról, kevesebb az autós, nem repül annyi repülő, állnak a gyárak, és kevesebb a kamion, a levegő is tisztább lett, főleg Kína és Észak-Olaszország felett. Az Earther elkészített egy interaktív térképet olyan adatok segítségével, amelyeket az Európai Űrügynökség Sentinel 5-P műholdja rögzített. Négy nap levegőminőség-helyzetét állíthatjuk be, egész pontosan a nitrogén-dioxid-szintet láthatjuk rajta.

Ázsia 2019 december 21-i és a 2020 március 20-i állapota, a piros folt Kína

Barbara Dix, a Coloradói Egyetem kutatója szerint a nitrogén-dioxid jó kiindulási anyag, mivel az ember jó sokat bocsát ki belőle fosszilis üzemanyagok égetésével; eredetileg főleg nitrogén-oxidot, ami a légkörben átalakul nitrogén-dioxiddá.

Mivel a térképen látható adatok pillanatkép-jellegűek, és csak egy forrásból származnak, a térkép nem tökéletes. A szél elfújhatja a szennyező részecskéket, és a műhold méréseit a napfény és az eső is befolyásolja. Sőt, még a természetesen előforduló nitrogén-dioxid is bezavarhat.

Ettől függetlenül az interaktív térkép tökéletes illusztráció, és laikusok számára aránylag pontos is – bár tudományos állításokat nem nagyon lehet rá alapozni. Dix szerint ez nagyon érdekes kísérlet abból a szempontból, hogy láthatjuk, milyen az, ha egy szennyezőanyag kibocsátása hirtelen visszazuhan, míg a többi vagy stagnál, vagy csak lassan csökken.

Kína és Észak-Olaszország a legjobb példák. Az olasz terület azért, mert jól látható a különbség tavaly december és idén március között, látványos a csökkenés a karantén hatására.

Európa 2019 december 21-i és a 2020 március 20-i állapota, a piros folt Észak-Olaszország

Kínánál ugyanez megfigyelhető, ahogy az is, hogy ahogy megszüntették a kijárási tilalmat, azonnal megugrott a károsanyag-kibocsátás mértéke (bár még mindig nem éri el a decemberit).

Magyarországon február 21-én még nem volt jelentős különbség a december végi helyzethez képest, de egy hónappal később már országszerte látható a levegő tisztulása. Budapest és környéke még mindig sárgán fénylik, de jóval kevésbé, mint az elmúlt hónapokban.

Rovatok