Index Vakbarát Hírportál

Németországban látványosan alacsony a járvány halálozási aránya - mit csinálnak jól?

2020. március 26., csütörtök 11:23 | aznap frissítve

Hiába fertőződtek meg 37 ezren az új koronavírussal Németországban, a halálos esetek számát még mindig aránylag alacsonyan tudják tartani – jelenleg 206-ról tudunk. Ez nagyjából 0,5 százalékos halálozási arányt jelen, ami sokkal alacsonyabb, mint hupeji 3,8, vagy a jelenlegi olasz 10 százalék.

A LiveScience elemzése szerint ez azért van, mert a németek hamar megkezdték a tesztelést, és a kezdetek óta nagyon alaposan felderítik, hogy kit fertőzhetett meg egy beteg. Reindhard Busse, a Berlini Műszaki Egyetem egészségügy-tanszékének vezetője is arra vezeti vissza az alacsony halálozási arányt, hogy már akkor elkezdték drasztikus lépésekkel megszüntetni a továbbfertőzés lehetőségét, amikor még aránylag kevés eset volt, mivel akkor még könnyebb.

A teszteléssel természetesen nem azt érték el, hogy kevesebben fertőződtek meg –bár ha valakiről hamar kiderül, hogy fertőzött, és karanténba kerül, csökkentik a továbbfertőzés esélyét. Itt az arányon van a hangsúly: ha több fertőzöttről tudnak, és a jelenlegi tendencia szerint kevesebben halnak meg, mint meggyógyulnak, akkor a halálozási arány továbbra is alacsony marad.

Jóval sűrűbben tesztelnek, mint a többi európai országban, és mivel nagyon alaposak voltak az egész elején, nem csak a súlyos eseteket szűrték ki, hanem felgöngyölítették, kit fertőzhettek tovább a betegek. Ha valakiről kiderült, hogy érintkezett fertőzöttel, azonnal karanténba került, ha volt tünete, ha nem. Így aránylag sikeresen megtörték a fertőzési láncot.

Ennek ellenére azért sokakat megfertőzött a vírus (ebből arra következtethetünk, hogy a többi országban is nagyon sok lehet a dokumentálatlan fertőzött). Érdekes jelenség, hogy az alapos teszteléssel sikerült leszorítani a ismert fertőzöttek átlagéletkorát. A betegek korának mediánja 47 – a felük ennél fiatalabb, a másik felük ennél idősebb. Ugyanez a szám Olaszországban 63. Az USA-ban a koronavírus szövődményeiben elhunytak 80 százaléka 65 éves, vagy afölötti volt. Kínában ez a szám 60.Frissítés: március 26-án egy berlini virológus bejelentette, hogy heti 500 ezerre emelték a tesztek számát.

A betegek számához képest azért van Németországban kevesebb haláleset, mert elképesztően sok laboratóriumi tesztet csinálunk. Az elmúlt napok adatai szerint heti félmillió tesztet végzünk el

– mondta Christian Drosten, a Charité Egyetemi Kórház virológiai intézetének a vezetője.

Rovatok