Index Vakbarát Hírportál

Koronavírus-vakcinát tesztelnek Temesváron

2020. március 26., csütörtök 11:03

Egy alapvetően rákkutatással foglalkozó vállalat, az OncoGen Románia is kifejlesztett egy lehetséges oltást a koronavírus ellen, amelyet emberi sejteken tesztelnek. Abban bíznak, hogy sikeresek lesznek a tesztek, és ezt követően embereken folytathatják a teszteket - írta az Erdély Online hírportál.

Az emberi sejtekkel zajló tesztelés körülbelül egy hónapig tarthat, ám Virgil Păunescu professzor, az OncoGen kutatója szerint körülbelül 3 millió euró befektetésre lesz szükségük a projekt végigviteléhez. 

Az OncoGen fejlesztési módszere merőben eltér a vakcinafejlesztés szokásos módszereitől, mert egy rákkutatásban alkalmazott technológiára alapozzák az oltóanyagukat.

Vakcinát egyre több helyen fejlesztenek a világban, és sokan próbálkoznak úttörő módszerekkel. A lengyelországi kutatók például bakteriofágok és nanorészecskék kombinált alkalmazását kutatják, és tesztjelleggel - hatósági engedélyek birtokában - elkezdték egy malária elleni hatóanyag alkalmazását tesztelni a Covid-19 fertőzés korai szakaszaiban.

Japánban DNS-alapú hatóanyaggal próbálkoznak, Szingapúrban pedig olyan technikát dolgoztak ki, amivel jelentősen csökkenthető az oltóanyagok tesztelésének időtartama.

Rovatok