Index Vakbarát Hírportál

Óriásit kaszálhat a Macen az Apple a saját processzorával

2020. március 27., péntek 14:37

Mindent megmozgat majd az Apple annak érdekében, hogy a Mac gépek processzorát a mostani Intelekről a sajátjára cserélje le, ezt írta elemzésében Ming-Chi Kuo, aki rendszeresen jó jóslatokkal áll elő a kaliforniai gyártó stratégiájával kapcsolatban.

Azt már korábban megírta a szakértő, hogy egy ARM alapú érkezik 2020 végén, most viszont már több ilyen számítógép érkezéséről van szó, amelyek 2021-ben és utána várhatók. Amellett, hogy az Apple számítógépei nagyot fejlődhetnek az energiahasználatban és a teljesítményben, az sem elhanyagolható szempont, hogy a magas árrésére ügyelő vállalat jelentős összegeket megtakaríthat a saját tervezésű számítási egységgel.

A processzor ára akár 40-60 százalékkal is alacsonyabb lehet

Ez kulcsfontosságú lehet az olyan olcsóbb eszközöknél, mint a Macbook Air. Először valószínűleg az árlista alsó szegmensében jelennek meg az ARM alapú gépek, és fokozatosan vezetik be a professzionális modellekben.

Kuo szerint a váltással a mostani évi 20 millió eladott laptopról az Apple akár 30 millióra is fel tudja majd tornászni a darabszámot, és ezzel stabilizálná a pozícióját a gyártói ranglista elején. Az sem lehet véletlen, hogy az szintén ARM alapú iPad Pro hirdetéseiben az Apple rendre azt mantrázza, hogy ezek a tabletek már erősebbek, mint a legtöbb számítógép. Tény, hogy ma már olyan appok érhetők el ezen a rendszeren, amilyeneket pár éve még valóban csak számítógépeken lehetett futtatni.

(9to5Mac)

Rovatok