Index Vakbarát Hírportál

Az űrből is jól látszik a koronavírus-járvány hatása

2020. március 28., szombat 15:20

50-200 nanométer. Nagyjából ekkora a SARS-CoV-2 koronavírus, aminek a COVID-19 nevű új típusú fertőző betegséget, a vele járó tüdőgyulladást és a mindannyiunk életét fenekestől felforgató, mostanáig több mint húszezer halálos áldozattal járó világjárványt köszönhetjük. A szabad szemmel láthatatlan, 0,0002 milliméternél is kisebb kórokozó jelenleg a leghatalmasabb erő a Földön, több milliárd ember életére hat. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a városainkat több száz kilométer magasból szemmel tartó műholdak felvételein is jól látszik: valami rendkívüli dolog történik az utóbbi hetekben idelenn a bolygón.

Korábban írtunk róla, hogy milyen nagy mértékben csökkent a légszennyezés a járvány által eddig leginkább sújtott két országban: Kínában és Olaszországban. A Copernicus Sentinel-5P műhold látványos adatfelvételei után most megmutatunk néhány összehasonlító fényképfelvételt, amik szintén a pandémia hatásait szemléltetik. (A fotókon alapállapotban középen levő csúszkával lehet az előtte-utána képek között váltani.)

Az orlandói Disneyland (hivatalosan: Walt Disney World Resort) január 6-án és március 18-án. A Walt Disney Company március 16-i hatállyal ideiglenesen bezárta az összes szórakoztató létesítményét, így a floridai vidámpark sem fogad azóta látogatókat. A műholdképeket összehasonlítva jól megfigyelhető a látogatói parkolók teljes kiürülése. Fotó: 2020 Planet Labs/AFP.

A pekingi Tienanmen tér 2019. szeptember 22-én és 2020. február 22-én. Jól kivehető, hogy a Tiltott Város főbejárata előtt húzódó tízsávos sugárút (a kép legfölső részén keresztbe) forgalma mennyire lecsökkent. Fotó: 2020 Planet Labs/AFP.

Az arizonai Phoenix Sky Harbor Nemzetközi Repülőtér hatalmas bérautó-parkolója egy átlagos, járvány előtti napon (március 5-én, félig üresen) és március 16-án (tele használaton kívüli bérautókkal). Fotó: Maxar Technologies/Reuters.

A San Francisco–Oakland Bay híd oaklandi oldalán a díjfizető kapu környékén rendszerint nagy torlódás szokott kialakulni. A járvány miatt ennek most nyoma sincs. Az első kép 2019. február 19-én készült, a második idén március 16-án. Fotó: 2020 Planet Labs/AFP.

A Utah állambeli Salt Lake City Nemzetközi Repülőtér bérautó-parkolója március 5-én, rengeteg üres hellyel és március 16-án, csordultig kiadatlan bérautókkal. Fotó: Maxar Technologies/Reuters.

A velencei Szent Márk tér és a kikötő tavaly és idén március 20-án. Észak-Olaszországra március 8-án hirdetett teljes karantént Giuseppe Conte miniszterelnök, a járványügyi rendelkezést rá egy napra az egész országra kiterjesztette. Az országos karantén miatt az észak-olasz régió fő turistacélpontja is teljesen elnéptelenedett: a friss képen a tér üresen kong és a korábban nyüzsgő kikötőben is alig van mozgás. A járvány pozitív hozadéka, hogy a Velencei-lagúna vize évszázadok óta nem látott módon kitisztult. Fotó: 2020 Planet Labs/AFP.

Rovatok