Index Vakbarát Hírportál

Védekezés nélkül 40 millió embert ölne meg a koronavírus

2020. március 28., szombat 14:34

7 milliárd fertőzött, 40 millió halott - az Imperial College London egyetem számításai szerint eddig jutna a koronavírus egyetlen év alatt világszerte, ha nem léptetnek életbe semmilyen korlátozást.

A jelenlegi globális adatokat itt követheti

Top 10-es egyetem

Az Imperial College Londont ugyan csak 1907-ben alapították, és csak 2007-től működik önállóan, világszinten elismert egyetemről van szó:

2019-2020-ban a globális egyetemi rangsorok közül a QS World University Rankings alapján a 9., a Times Higher Education World University Rankings alapján a 10. helyen állt. Egykori és jelenlegi hallgatói, illetve tanárai és kutatói között számos elismert szakember található, köztük 14 Nobel-díjas, a Royal Society 74 tagja, a mérnöki tudományok terén a Royal Academy of Engineering 87 tagja, az orvostudomány és a biológia terén az Academy of Medical Sciences 85 tagja - olvasható a Wikipedia vonatkozó szócikkében. 

A modell azt is kimutatta, mennyire fontos, hogy az országok időben lépjenek, amikor a kijárási korlátozásokról, tilalmakról, határlezárásokról, karanténokról döntenek. 

Félmilliomod halott 

A számítások szerint jóval előbb kell lépni, mint azt egy laikus, vagy a polgárok meggyőzéséből élő politikus gondolná: Félmillió emberenként 1 halott esetén életbe léptetve az intézkedéseket a halálos áldozatok 97 százalékkal csökkenthetők: ebben az esetben tehát 39 millióval kevesebb halottal lehet számolni - igaz, ez is egymillió halottat jelent.

Magyarország ennek alapján bőven időben lépett, hiszen a 10 halott egyelőre a fele a 100000/0,2-es halálozási rátának.

Olaszország azonban már 1:10000-nél tart, - lakosságarányosan a 6000 áldozat a magyarországi mutató százszorosa - igaz, a magyarországinál jóval szigorúbb korlátozások ott már korábban életbe léptek.

A kutatóintézet számításai szerint, ha a társadalmi érintkezést érdemben korlátozó intézkedéseket csak akkor vezetik be, amikor a halálozási arány 100000:1,6, akkor az elméleti negyvenmillió halálos áldozatból már csak 30 millió embert tudnak megmenteni.  

A jelentés egyik szerzője szerint a világ egészségügyi rendszere példátlanul nagy kihívással néz szembe a következő hetekben és hónapokban. Patrick Walker szerint az országok két dolog közül választhatnak:

A social distancing önmagában kevés

Az áldozatok száma felére csökkenthető azzal, ha a társadalmi érintkezést átlagosan 40 százalékkal csökkentjük - feltéve, ha a veszélyeztetettebb idősebbek társadalmi aktivitása 60 százalékkal csökken, azaz ennyivel kevesebb érintkezés van körükben - akkor a 40 millió áldozat felére esik le. Ez is 20 millió idő előtti elhalálozást jelent, ennek alapján tehát ezzel az egyetlen eszközzel nem lehet elkerülni sem az áldozatok magas számát, sem azt, hogy egy-egy országban ne omoljon össze az egészségügyi rendszer.

A járvány ellen tehát csak egységes és gyorsan meghozott lépésekkel lehet érdemben fellépni - mondják a tanulmány szerzői, hangsúlyozva, hogy modelljük nem előrejelzés, számításaik csupán elméleti lehetőségeket mutatnak fel, de jól jelzik a veszély valós mértékét.

Az Imperial College ezután országokra lebontva készít modelleket, amelyek útmutatóként is szolgálhatnak a koronavírus elleni küzdelemben.

(Borítókép: Egészségügyi dolgozó egy római kórház előtt 2020. március 27-én. Fotó: Antonio Masiello / Getty Images)

Rovatok