Index Vakbarát Hírportál

Hatlövetűre bővítették Kim Dzsongun rakéta-sorozatvetőjét

2020. március 30., hétfő 12:59

Az észak-koreai állami hírügynökség szerint vasárnap sikeresen teszteltek egy új rakéta-sorozatvetőt, amelyet hamarosan hadrendbe állítanak. Vasárnap még csak japán és dél-koreai forrásokból lehetett értesülni arról, hogy aznap Észak-Korea újabb, azonosítatlan fegyverekkel hajtott végre kísérletet, és feltehetően ballisztikus rakétákat lőtt ki az ország keleti partjáról a Japán-tenger irányába.

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség hétfőn megerősítette a fegyverkísérlet tényét: jelentése szerint a hadsereg egy új, "szupernagy" rakéta-sorozatvetőt (super-large multiple rocket launcher) tesztelt sikeresen, amit hamarosan hadrendbe is állítanak. Más, technikai jellegű részletek nem szerepeltek a hivatalos észak-koreai közlésben, amiből az derült ki, hogy ezúttal szokásától eltérően az ország vezetője, Kim Dzsongun távol maradt a kísérlettől. A hivatalos fotókon az látszik, hogy egy hat rakétatubust hordozó, lánctalpas mobil platformról indították a rakétákat, és mindkettő sikeresen becsapódott egy tengeri sziget sziklás hegyoldalába (lásd fenti képünket).

A dél-koreai hadsereg vezérkarának szóvivője hétfőn közölte, hogy az újnak és szupernagynak mondott, irányítható rakéta-sorozatvető hasonló ahhoz a kis hatótávolságú, hadműveleti-harcászati ballisztikus rakétához, amelyet Észak-Korea már tavaly augusztusban is tesztelt. A KCNA által kiadott fotók alapján valóban nagy mértékűnek tűnik a hasonlatosság a két fegyverrendszer között.

Kim Dzsun Rak hozzátette, tanulmányozzák az észak-koreai média által közzétett felvételeket a fegyverkísérletről. Ezeken az látszik, hogy hat indítócsőből álló sorozatvetőből lőnek ki egy rakétát, míg a tavalyi augusztusban bemutatott rendszer négy ilyen rakétát tudott kilőni. A rakéták műszaki jellemzői azonban szemlátomást ugyanolyanok. A szöuli jelentések szerint a Vonszan mellől kilőtt két rakéta mintegy 230 kilométert tett meg, 30 kilométeres maximális magasságba emelkedett, és a Japán-tengerbe csapódott.

Ez volt a negyedik rakétakísérlet, amelyet a világtól elszigetelődött kommunista ország egy hónap alatt végrehajtott. Phenjan március 2-án, 9-én és 21-én is tesztelt rakétákat. Észak-Korea tavaly 13 alkalommal végzett kísérleti rakétaindítást, miközben a nukleáris fegyvereinek leszereléséről az Egyesült Államokkal folytatott tárgyalásai megrekedtek. (MTI/Yonhap/dpa)

Rovatok