Index Vakbarát Hírportál

Koronavírus-ügyben is Oroszország és Kína a legfőbb álhírterjesztők

2020. április 1., szerda 17:57

Moszkva és Peking gőzerővel nyomják a közösségi médiában a dezinformációs kampányaikat, kihasználva, meglovagolva a koronavírus-járvány okozta világméretű krízist. Oroszország és Kína célja továbbra is az, hogy aláássák az Európai Unió és partnerei politikai, gazdasági, társadalmi stabilitását. Minderről uniós illetékesek számoltak be az EU diplomáciai testülete, az Európai Külügyi Szolgálat East Stratcom nevű kiberbiztonsági csoportjának friss elemzésére hivatkozva, írja a Politico.

Az East Stratcom szerint január vége óta több mint 150 esetben derítettek fel moszkvai kötődésű, Kreml-párti forrásból származó megtévesztő, hamis információkat tartalmazó híreket. Példaképp olyan álhíreket hoztak fel, amik szerint az Európai Unió az összeomlás szélére sodródott, mert a tagállamok kormányai nem képesek megbirkózni a Covid-19 járvánnyal. Az utóbbi hetekben az unión kívül a balkáni országokban és Észak-Amerikában is nagy számban jelentek meg orosz és kínai eredetű pandémiás tévinformációk, azt sulykolva, hogy csak Moszkva és Peking rendelkeznek masszív járványellenes stratégiával.

Az efféle híradásokat elsősorban a Russia Today (RT) és a Sputnik állami finanszírozású orosz médiacégek nyomják Facebookon, Twitteren, azt hangsúlyozva, hogy Oroszország és Kína sokkal jobban kezelik a járványügyi helyzetet, mint a nyugati országok, és ez utóbbiak Moszkva és Peking segítségére vannak utalva. Az elemzés szerint ezek a hírek egyelőre nem érték el a kritikus tömeget, elsősorban eleve orosz- és Kína-barát közegben terjednek jobban, uniós országok közül leginkább Olaszországban, Görögországban és Spanyolországban.

East Stratcom jelentése szerint a koronavírusos álhírkampányok össze is kapcsolódnak korábbi, más témájú álhírekkel, így például a menekültekről, nemzetiségekről, társadalmi kisebbségekről valamint az Európai Unió hosszútávú hitelességéről szóló dezinformációkkal. A szerzők rámutatnak, hogy ezek kombinációi különösen veszélyes helyzetet képesek teremteni, a demokratikus intézményekbe vetett bizalmat nagy mértékben rombolni, és bőven vannak olyan politkia szereplők, akik ki is használhatják az így előállt társadalmi hangulatot.

A Google, Facebook és a Twitter korábban együttműködésre léptek az álhírek terjedésének megakadályozására, Ursula von der Leyen, az Európa Bizottság elnöke pedig kedden videóüzenetben hívta fel a figyelmet arra, hogy nagy szükség van a közös fellépésre. "A dezinformáció életekbe kerülhet" - mondta Ursula von der Leyen.

Oroszország és Kína természetesen tagadják - ahogy ezt minden ilyen vád esetében tették eddig is –, hogy közük lenne az interneten terjedő álhírekhez.

(Borítókép: fertőtlenítés Sztavropolban, április 1-jén. Fotó: Eduard Korniyenko/Reuters)

Rovatok