Index Vakbarát Hírportál

A gyermekek tünetei enyhébbek, de náluk több a társult fertőzés

2020. április 3., péntek 12:55

A vuhani Huazsong egyetem (Huazhong University of Science and Technology) kutatói összehasonlították az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta tüdőgyulladásos betegség (Covid-19) gyanújával kórházba került gyermekek és felnőttek eseteit, hogy megnézzék, miben különbözik a két korosztály esetében a betegség lefolyása. Hszia Vei és munkatársai a Pediatric Pulmonolgy-ban jelentették meg tanulmányukat.

A kínai kutatók a Vuhanban Covid-19 fertőzéssel kórházba került gyermekek klinikai, laboratóriumi és mellkas CT adatainak feldolgozása alapján azt állapították meg, hogy a Covid-19 betegség gyermekekben jellemzően enyhe tünetekkel zajlik, de a társult fertőzések gyakoribbak, mint felnőtt korban, írja az Orvostovábbképző Szemle a friss kutatásokra hivatkozva.

A tanulmány húsz köhögéssel, lázzal kórházba felvett gyermek adatait elemezte, és ezek alapján az derült ki, hogy

A Covid-19 járvány elején ritkák voltak a gyermekklinikai esetek, emlékeztet az OTSZ Online. "A gyermekek rendszerint inkább a felső légúti fertőzésekre érzékenyek a még fejlődőben lévő immunrendszer miatt, de az most sem tiszta, hogy gyermekeknél miért tolódott a fertőzés későbbre" – írja az orvosi szaklap, hozzátéve: az is problematikus, hogy a "garat-tampon nukleinsav-próba kevésbé mutatta ki a vírust a többi, a gyermekeknél gyakori egyéb légúti fertőző kórokozóhoz képest".

(Borítókép: Lintao Zhang/Getty Images Hungary)

Rovatok