Index Vakbarát Hírportál

Bekaphatod, koronavírus, itt az évezred híre: a kukac visszatért!

2020. április 3., péntek 09:16

Az Apollo-program vége után új korszak köszöntött be az amerikai űrügynökség életében. A holdraszállás, a Skylab és az Apollo-Szojuz projekt után valami egész más következett: az űrsiklók kora. Az új fejezethez új arculat is dukált, ezért 1975-ben új logót kapott a NASA, a kék kerek emblémát (a "húsgolyót") fölváltotta az élenkpiros, kanyargós betűkből alkotott szó-logó (a "kukac"). Sokan úgy tartják, hogy az új logó tökéletesen kifejezte az űrkutatásba, a jövőbe vetett optimista hitet, annak az eljövendő kornak hírnökeként, amiben az emberiség belakja előbb a Föld körüli űrt, majd fokozatosan meghódítja a Naprendszert is.

A Danne & Blackburn dizájncég által kitalált, kukacos logóra épített futurisztikus arculatot 1992-ig használta a NASA. Aztán 1992-ben úgy döntöttek, hogy visszatérnek az ötvenes évek vége felé bemutatott, a NASA-val csaknem egyidős korábbi emblémához, a Mercury, a Gemini és az Apollo űrrepülések hőskorát fölidéző szimbólumhoz. Az űrkutatás rajongóit máig megosztja ez a retrográd lépés: a többség a húsgolyót tartja a NASA és az űrkutatás legfőbb értékeit, tradícióit legjobban kifejező emblémának, de nagyon sokan vannak – főként akik a nyolcvanas évek elején voltak gyerekek –, akik számára a négy sallangmentesen tekergőző betű az igazi.

Az kétségtelen, hogy a bonyolult és nagyon összetett szimbolikájú, háttértudás nélkül nehezen értelmezhető húsgolyóhoz képest a piros NASA szó maga volt az innováció, scifikbe illő modern letisztultság, sőt menőség, mintha csak az lett volna odaírva az űrsiklók szárnyaira, hogy COOL. Nem csoda, hogy a divatvilág évekkel ezelőtt felfedezte magának az ikonikus feliratot, és retrofuturisztikus kukacos ruhaneműk tömkelege jelent meg a fast-fashion boltok polcain.

Azok számára, akik imádják a "kukacot", 2020. április 2. ünnepnap. A NASA ugyanis bejelentette, hogy a kukac visszatér. A közösségi médiában olyan hullámokat vetett a hír, mintha rengetegen kiáltottak volna fel egyszerre: ezt neked, koronavírus, ez az évezred híre #TheWormIsBack!

Az apropó pedig nem más, mint az, hogy a kereskedelmi űrprogram keretén belül várhatóan még idén tavasszal ismét amerikai földről, amerikai űrhajón utaznak amerikai űrhajósok a Nemzetközi Űrállomásra – amire ugyebár az űrsiklóprogram 2011-es bezárása óta nem volt lehetősége az Egyesült Államoknak. A kukac a SpaceX Falcon-9 rakétájának oldalán jelent meg, ami a tervek szerint május közepe-vége felé indul a Crew Dragon űrhajóval, valamint Bob Behnken és Doug Hurley űrhajósokkal a fedélzeten az ISS-re.

A NASA közlése szerint a régi-új logó számára nem egyszeri alkalom lesz a Demo-2 próbaút, a jövőben egymás mellett szeretnék majd használni a húsgolyót és a kukacot, jelenleg folynak az egyeztetések, hogy milyen területeken és hogyan térhet még vissza a hivatalos használatba a hetvenes évek ikonikus NASA felirata.

Nézzék csak, hát nem COOL?

(Borítókép: Nagy Attila Károly/Index)

Rovatok