Index Vakbarát Hírportál

Teljesen lezárták a chilei ALMA teleszkóphálózatot is a járvány miatt

2020. április 3., péntek 17:15

Teljesen lezárták Chilében a nemzetközi Atacamai Nagyméretű Milliméteres/Szubmilliméteres Hálózatot (ALMA) a koronavírus-járvány miatt, közölte az intézmény. "A tudományos munkatársak jólléte és egészsége érdekében hoztuk meg ezt a példa nélküli döntést, hogy otthon lehessenek családtagjaikkal, amíg a járványhelyzet megoldódik" – közölte Sean Dougherty, az ALMA igazgatója.

Az ALMA teleszkópjain az utolsó tudományos megfigyelések március 19-én fejeződtek be, azóta az ALMA összes munkatársa otthonról dolgozik. A Chile északi részén, az Atacama-sivatagban felállított 66 rádiótávcsövet működtető bázist március 22-én zárták le, és legkorábban május 19-én nyitják meg újra. Az áprilisra és májusra tervezett helyszíni projekteket törölték, a tervezett kutatói látogatásokat bizonytalan időre elhalasztották.

Az Atacama sivatagban lévő bázison csupán egy kisebb csapat dolgozik tovább, hogy működtessék a legfontosabb rendszereket, hogy a csillagászok távmunkában is elérhessék a szükséges rendszereket és hogy újrakezdődhessen majd a helyszíni munka is, amint lehetséges.

A teleszkópok működési volumenét csökkentették már a 2010-es pusztító földrengést követően, valamint a tavalyi chilei tüntetéshullám miatt is, de az elmúlt 21 évben egyszer sem állították le teljesen a működésüket, mondta Steffen Mieske, a Santiagótól északra fekvő, európai működtetésű Paranal Obszervatórium vezetője a Reuters hírügynökségnek.

(Borítókép: H. Calderón/ALMA (ESO/NRAO/NAOJ) 

Rovatok