Index Vakbarát Hírportál

Zsarolóvírussal támadják az egészségügyi intézményeket

2020. április 4., szombat 22:50

Kiberbűnözők zsarolóvírusokkal célozzák a koronavírus elleni harc szempontjából kritikus egészségügyi intézményeketfigyelmeztet az Interpol. A Forbes szerdán számolt be egy londoni kutatócégről, akik nem sokkal egy vakcina tesztelése előtt álltak, mikor egy vírus több ezer számítógépüket lezárta.

A bűnözők magas váltságdíjat követeltek, de nem csak a számítógépeket ejtették túszul: azzal fenyegetőztek, hogy ha a Hammersmith Medicines Research nem fizet, akkor a páciensek egészségügyi adatait is közzé teszik.

A vállalat nem fizetett, a saját informatikai részlegük (a rendőrség segítségével) visszaverte a támadást, és megerősítették a védelmüket. Több másik intézmény is hasonló helyzetben találta magát.

Az Interpol kész segíteni minden tagállamának, hiszen például ha egy kórházat tesz működésképtelenné egy ilyen vírus azzal nem csak anyagi kárt okoznak a hackerek, hanem emberek életét is veszélyeztetik. Folyamatosan gyűjtik a gyanús domaineket, és segítik az érintett tagok hatóságait a támadások visszaverésében.

A jelenleg legnépszerűbb vírus egy emaillel terjed, ami úgy néz ki, mintha egy kormányügynökségtől érkezne, és fontos információt tartalmazna a vírusról. Az emailben van egy link vagy egy csatolt fájl, amire kattintva a fogadó áldozattá válik.

Az Interpol hat dolgot ajánl a veszélyeztetett intézményeknek:

Rovatok