Index Vakbarát Hírportál

20 millió arcvédőt gyárt le az Apple

2020. április 6., hétfő 09:51

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója jelentette be a Twitteren, hogy a cége 20 millió arcvédő pajzs legyártására készítette fel a globális beszállítói hálózatát, és az Egyesült Államok kormányával közösen tervezik meg a szétosztását, hogy segédeszközök oda kerüljenek, ahol a legnagyobb szükség van rájuk.

A rövid videóban bemutatott pajzs egy formára vágott, átlátszó és hajlékony műanyag lapból, valamint egy állítható gumiszalagból áll. Úgy alakították ki, hogy teljesen kilapítható legyen, és így száz darab elfér belőle egy dobozban.

Az első héten egymillió tudnak leszállítani belőle, utána minden héten újabb egymilliót szállítanak.

Hazánkban összefogtak a kkv-k 

Nem kell ahhoz Apple méretű vállalkozásnak lenni, hogy hasonló segítséget kapjanak az egészségügyben dolgozók. Idehaza kisebb-nagyobb cégek gyártottak le több ezer hasonló pajzsot, miután a lézervágóval és/vagy 3D nyomtatóval rendelkező cégek és magánszemélyek elkezdtek a Facebookon szervezkedni

Az idehaza készülő pajzs még jobbnak is tűnik, mint amit Tim Cook bemutatott. Az online közösségben megosztott pajzs tervezője, Kőrösi Gábor elmondta, hogy az orvosok kérésére áttervezte az eredeti dizájnt, hogy a fület is takarja, ami láthatóan hiányzik az Apple eszközén.

Ez néhány módosítás után kiforrott terméknek hívható, a SOTE orvosaival véleményeztettem, akik annyit szerettek volna csak hozzáfűzni, hogy minden csodálatos, a fülre takarjunk rá. De ezt, amit mutogatok, ne vigyem el.

Mint elmondta, az ingyen közzétett terv annyira népszerű, hogy már Brazíliában, Portugáliában Hollandiában és Svédországban is többen ez alapján kezdtek gyártani pajzsokat.

az összefogó több tucat magyar cég Másfél hét alatt 11 ezer darabot gyártott le, saját zsebből

A módszer tehát megvan arra, hogyan lehetne idehaza legyártani a szükséges védőeszközök egy részét, sőt, ezzel a technológiával akár naponta tízezer legyártható hazánkban. Az igények viszont óriásiak, csak az egészségügyben 150 ezer ilyen pajzsra lenne szükség, és a kkv-k ezt a mennyiséget saját zsebből nem tudják fenntartható módon finanszírozni. Tízezer arcvédő pajzs bekerülési költsége körülbelül 5 millió forint. Jelezték is a csoportban, a gyártáshoz támogatókat és partnereket keresnek, hogy legyen pénz az alapanyagra és a terítésre. Az ideális viszont az lenne, ha valahol tömegtermelésben tudnák előállítani.

Múlt héten a CraftUnique által tervezett formatervet is bemutattuk, amely nem lézervágott keretre épül, mint a fenti pajzs, hanem 3D nyomtatóval készítenek hozzá tartószerkezetet, és már ebből is több százat juttattak el kórházi dolgozóknak, önkormányzatoknak. 

Frissítés:

Pont akkor jelent meg a hazai tervezésű arcvédő pajzs új modellje, amikor megjelent a cikkünk. Ez egyféle anyagból legyártható, ezáltal olcsóbban és gyorsabban megvan, mint az előző változat. Ide kattintva érhetők el az új tervrajzok, ha valaki már ezt szeretné használni.

Rovatok