Index Vakbarát Hírportál

A koronavírus-járvány miatt fel kellett függeszteni a gyermekbénulás elleni harcot

2020. április 6., hétfő 21:08

Bár a fejlett világban az oltásoknak hála sok évtizede magunk mögött tudhatjuk a járványos gyermekbénulást okozó poliót, a harmadik világ országaiban e betegség még mindig a mindennapok rettenetes része. Az ENSZ támogatásával azonban egészen eddig folyt az a kampány, amelynek munkatársai módszeresen beoltanak minden beszélyeztetett gyereket.

A kampány célja az volt, hogy három évtizeden belül teljesen eltüntessék a gyermekbénulást a föld színéről.

A koronavírus-járvány miatt azonban a kampány vezetőinak arra kellett utasítaniuk a munkatársakat, hogy függesszenek fel minden oltási programot, mert ezzel akaratlanul is elősegíthetik az új koronavírus terjedését. A vezetők azt kérték a résztvevő országoktól, főként Afrikában és Ázsiában, hogy legalább fél évvel halasszák el a tömeges oltóprogramok folytatását. 

Két szörnyű helyzet között rekedtünk. Nem volt más választásunk. Nem akartuk, hogy a mi programunk legyen felelős a covid-19-szituáció rosszabbodásáért

- nyilatkozta a Science-nek Michel Zaffran, a WHO globális polióeltörlési kezdeményezésének (GEPI) igazgatója. A kampányszerű oltóprogramok felfüggesztése a koronavírus terjedésének lassítása mellett felszabadít rengeteg erőforrást. A GEPI-nek több tízezernyi, jó terepi ismeretekkel rendelkező munkatársa van világszerte, emellett fel vannak készülve a járványok monitorozására és az ellenük való védekezésre.

A WHO néhány napja minden más oltóprogram felfüggesztése mellett döntött. Így határozatlan ideig nem immunizálnak például a sárgaláz és a kanyaró ellen sem. A polió esetében, az utóbbi években sikeresen visszaszorították a vírust Afganisztánban és Pakisztánban, illetve Afrika Szaharától délre eső területein. De ez nem jelenti azt, hogy a kórokozó eltűnt volna. Most, hogy nem oltanak, félő, hogy újabb gyermekbénulás-járványok fogják felütni a fejüket.

Rovatok