Index Vakbarát Hírportál

Egyszerre 50 embert lélegeztetne az Óbudai Egyetemen készülő gép

2020. április 6., hétfő 15:31

Tábori körülmények közt is működő, egyszerre több ember lélegeztetését megoldó berendezés fejlesztésén dolgoznak az Óbudai Egyetem kutatói, és a csoporthoz azóta más hazai egyetemek kutatói, orvosok és ipari szereplők is csatlakoztak. A MassVentil Project néven futó kezdeményezésben létrejövő termék terveit ingyen szeretnék a felhasználók rendelkezésére bocsátani.

A tömeges lélegeztetőgép ötletével még március első napjaiban, a világjárvány kinyilvánítása előtt állt elő Kozlovszky Miklós, a Neumann János Informatikai Kar dékánja, az EKIK BioTech Kutatóközpont vezetője. Célja az volt, hogy egyszerre több ember életét lehessen megmenteni, és eközben az egészségügyi dolgozók is védelmet kapjanak, csökkenjen a fertőzés kockázata. Az utóbbinak az a kulcsa, hogy a kilélegzett levegőt is elvezetik a beteg környezetéből, át egy szűrőrendszeren, így jóval kisebb a kockázata annak, hogy az orvosok és az ápolók elkapják a kórt.

Először még olyan eszközökkel dolgoztak, amiket a környezetükben találtak, és a gép motorját egy házi porszívó biztosította. Március 20-ra már elkészült egy komolyabb változat, saját motorral és beépített szenzorokkal, négy nappal később pedig már működtek a lélegeztetéshez szükséges szabályzómechanizmusok.

Habár sokan csatlakoztak már a projekthez, az Óbudai Egyetem csapata még várja azokat a programozókat, villamosménököket, dizájnereket, makereket és tesztelőket, akik a legjobb tudásukat adnák bele a közös munkába, hogy létrejöjjön a tömeg-lélegeztetőgép. A projekt főbb technikai részleteit a MassVentil.org oldalon tették közzé, és ugyanott lehet felvenni a kapcsolatot az egyetem kutatóival.  

(Óbudai Egyetem)

Rovatok