Index Vakbarát Hírportál

Mit tud a koronavírus-gyógyszer, amit Kínából kaptunk?

2020. április 7., kedd 10:53

A hétvégén Kínából az orvosi védőeszközök mellett nagy adag gyógyszert is érkezett, amely segíthet az új koronavírus által okozott Covid-19 betegség kezelésében - ezt április 6-án este közölte a kormány. A favipiravir nevű hatóanyagot tartalmazó gyógyszer az eddigi ismeretek szerint lerövidíti a láz idejét, a beteg szervezete gyorsabban legyűri a vírust, és jobb állapotban marad a páciensek tüdeje.

Már folyamatban van a gyógyszer hazai engedélyeztetése, és a veszélyhelyzetben idején ez gördülékenyebben fog menni, mint máskor. A kezelőorvosoknak nem kell betegenként engedélyt kérni a használatára, elég lesz utólag írni egy összefoglaló jelentést a gyógyszerészeti hatóságnak (OGYÉI). Mégiscsak arról van szó, hogy a gyógyszer törzskönyve nem a Covid-19 kezelésére vonatkozik, hanem más betegségekre, például az influenzára.

A kínai Vuhanban és Sencsenben dolgozó orvosok arról számoltak be, hogy jól működött a gyógyszer a koronavírusos betegeknél, látható mellékhatások nélkül. 

Csang Hszin-min, a kínai tudományos és technológiai miniszter egyik tisztviselője azt mondta, hogy Sencsenben a koronavírus miatt kezelt pácienseken átlagosan négy nap után negatív lett a vírusteszt, miközben a kontrollcsoportnál átlagosan 11 nap kellett ehhez. Egy másik kísérletben Vuhanban pedig két nap alatt megszűnt a betegek láza, amihez a hatóanyag nélkül több mint négy napra volt szükség.

Ez megfelel annak, amit a favipiravir működési mechanizmusa alapján elvárhatunk. A legtöbb influenzára adott kezelés a neuraminidáz enzim blokkolásával gátolja a vírus terjedését, ezzel szemben a favipiravir a sejten belül akadályozza meg a virális gének sokszorzódását, és ezáltal a vírus nehezebben terjed át egyik sejtről a másikra. 

Az a páciens, akinek a szervezetében még kevés vírus van, nem lesz még betegebb.

Fontos tehát leszögezni, hogy ez nem oltóanyag, nem előzi meg a betegséget, hanem a már elkapott fertőzés kezelését könnyíti meg. 

A favipiravirt évtizedekkel ezelőtt fejlesztette ki Japánban a Fujifilm cégcsoport egyik vegyészeti cége, a Toyama Chemical. A szigetországban 2014-ben engedélyezték a használatát, főleg influenzára adják, és ott Avigan néven került forgalomba. 2014-ben Nyugat-Afrikában is kipróbálták az ebolajárvány idején, és nagy sikereket értek el, a halálozási arány 30 százalékról 15 százalékra csökkent. Csak arra kellett odafigyelni az orvosoknak, hogy ne legyen terhes a kezelt beteg - írja a Wired.

A favipiravir súlyos születési rendellenességeket okozhat

Japánban pár tucat Covid-19 beteget sikeresen kezeltek, ám Shinzo Abe kormánya inkább megvárja a klinikai tesztek eredményét, mielőtt elkezdenék széles körben alkalmazni az országban. Abba viszont már nem szólnak bele, hogy más országok hogyan kezelik a reményt adó gyógyszert.

Most már Kínában gyártják a legtöbb favipiravirt, mert tavaly lejárt a Fujifilm szabadalma a hatóanyagra, de Japán is a gyártás fellendítésére készül, hogy milliószámra tudjanak gyógyszert szállítani a hazai betegeknek, amint meglesz a tesztek pozitív eredménye.

(Borítókép:  Issei Kato / Reuters)

Rovatok