Index Vakbarát Hírportál

Ámulatba ejtő fotók győztek az Olympus versenyén

2020. április 7., kedd 14:53

Lenyűgözően színes világ tárul elénk a mikroszkóppal készült tudományos felvételeken, mintha nem is a valóságot látnánk, hanem művészek festményeit. Az Olympus globális versenyére benevező tudósok valóban sokszor kénytelenek speciális trükköket és különféle szűrőket alkalmazni, hogy egyáltalán el lehessen készíteni ezeket csodás a képeket, ám ettől még a valóságot látjuk - kicsit kiszínezve.

A globális első helyezett Aianara Pintor fluoreszcens képén például egy egér agyának a szeletét láthatjuk, melyen vörös színben jelennek meg a kövérséggel összefüggésbe hozható fehérjék a kék sejtmagok közt. Az európai regionális díjat a brit Alan Prescott vitte el "Az Egér Pofaszakálla" című képével, melyen az egér lefagyasztott testrészét örökítette meg.

Nagyszerű trükköt vetett be az Egyesült Államokban élő Nathan Renfro, akinek a fényképéről azt hihetjük, hogy egy tengerparton készült drónnal, abban a pillanatban, amikor éppen nekicsapódtak a vad hullámok egy narancssárga homokköves partszakasznak. Valójában egy zöld opált nagyított fel.

A szintén amerikai Tagide deCarvahlo fényképe a hírhedt medveállatkát örökítette meg olyan színekben, hogy a legszívesebben bekeretezve a szobánk falára akasztanánk a képet. 

(New Scientist)

Rovatok