Index Vakbarát Hírportál

Úgy tűnik, most minden hekker a NASA-t támadja

2020. április 7., kedd 11:13

Exponenciálisan megnőtt a rosszindulatú támadások száma az Egyesült Államok űrügynökségénél, amióta otthonról kénytelenek dolgozni. A hivatal azt tapasztalta, hogy az eszközeiről kártékony weboldalakat próbálnak elérni, egyre több adathalász email érkezik hozzájuk, és a rendszereiket is több támadás éri.

Különösen aggasztó az a felfedezés, hogy a NASA alkalmazottai és szerződött partnerei kétszer gyakrabban kattintanak rá az emailben és szöveges üzenetben érkező linkekre, amelyek aztán vírusos oldalra vezetnek, mint amikor még az irodából dolgozhattak. Pont ez a legnépszerűbb módszer a kiberbűnözők köreiben, hogy a dolgozók számítógépen át hozzáférést szerezzenek a cégek és szervezetek belső hálózatához.

Habár a NASA is alkalmaz olyan módszereket, amelyekkel blokkolhatók a gyanús lekérdezések, ezek egyike sem tökéletes, ezért különösen fontos lenne legalább a hivatal jól képzett munkatársainak felismerni a hamis emaileket, hogy mire nem szabad rákattintani.

A koronavírus járvány alatt terjedő hamis emailek sokaságánál úgy szerkesztik meg a feladót, hogy úgy tűnjön, mintha egy egyetemtől vagy tanulóktól érkezett volna üzenet, de az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nevével is gyakran visszaélnek. 

(Ars Technica)

Rovatok