Index Vakbarát Hírportál

Elindult az 5G-vel a Magyar Telekom

2020. április 9., csütörtök 09:33

A Telekom április 9-én elindította a kereskedelmi 5G szolgáltatást, amit most még csak Budapest belvárosának egyes részein és a szolgáltató Könyves Kálmán körúti székházának környékén érhető el. Valamint az irodaházukkal szomszédos Groupama Arénában és a Puskás Ferenc stadionban, ahol mostanában nem lesz nagy tömeg, amíg érvényben vannak a járvánnyal kapcsolatos korlátozások.

Zalaegerszeg bizonyos részein is elérhető az 5G, hiszen ott működik az 5G és az autós technológiák tesztelésére létrehozott ZalaZone tesztpálya. Az 5G bázisállomásokat régi partnerükkel, az Ericssonnal építették ki.

Átmenetileg ingyen

Jósolni nem szeretnénk a Telekom árazásával kapcsolatban, de a közleményükben benne van, hogy az 5G hálózati képességet csupán 6 hónapig biztosítják a korlátlan mobiladatot tartalmazó díjcsomagok felhasználóinak, promóciós jelleggel, szóval elképzelhető, hogy külön tarifacsomagba kerül majd a mezei 4G-s mobilnet és az 5G.

Akkor is kap hozzáférést az ügyfél, ha 5G készüléket vásárol a Telekomtól, ebben az esetben a lakossági 10 GB-os és a kkv-knak szánt csomagok 15 GB adatmennyiségéhez jár 3 hónapnyi 5G.

Mint azt sokszor megírtuk, az 5G hálózatok az eddigieknél jóval nagyobb adatátviteli sebességet és remek válaszidőt tud biztosítani az ügyfeleknek, a távközlési szolgáltató pedig azt tudja jól kihasználni, hogy egyidejűleg rengeteg hálózati eszköz tud csatlakozni a hálózatára.

A Telekomnál két olyan telefon kapható, amely képes 5G-re csatlakozni, az egyik az LG V50, a másik pedig a Huawei Mate 20X 5G, ám hamarosan a kínálatukban meglévő Samsung 5G készülékek is alkalmasak lesznek az új 5G hálózat elérésére, ehhez egy szoftverfrissítést küldenek le a mobilokra.

Az 5G szolgáltatásról a Telekom közleménye annyit árul el, hogy a 3,6 GHz-es frekvenciasávban működik - ezzel kapcsolatban még küldtünk nekik kérdéseket, és bízunk benne, hogy hamarosan tesztelni is tudjuk a hálózatot. 

Rovatok