Index Vakbarát Hírportál

Elmarad az MTA elnökválasztása a járvány miatt

2020. április 9., csütörtök 09:07

Elektronikus szavazással arról döntött a Magyar Tudományos Akadémia elnöksége, hogy a járvány miatt elhalasztják a május 4–5-re összehívott rendes közgyűlésüket. Ezen választották volna meg az intézmény új vezetőit, ezért arról is döntést hoztak, hogy a mostani vezetőség megbízását 2020. szeptember 30-ig meghosszabbítják.

Az MTA elnöki posztjára Freund Tamás neurobiológus, Pléh Csaba pszichológus, nyelvész és Szathmáry Eörs evolúcióbiológus pályázik. Elképzeléseiket már februárban közzétették az az MTA weboldalán.

Freund Tamás 60 éves Széchenyi-díjas magyar neurobiológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, 2014-től élettudományi alelnöke. A biológiai tudomány doktora, az agykéreg működésének nemzetközi hírű tudósa.

Pléh Csaba 74 esztendős Széchenyi-díjas magyar pszichológus, nyelvész, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az MTA korábbi főtitkárhelyettese, a BME Kognitív Tudományi Tanszékének alapító egyetemi tanára, agykutató.

Szathmáry Eörs 60 éves Széchenyi-díjas evolúcióbiológus, az MTA rendes tagja, az ELTE Természettudományi Kar Biológia Intézetének egyetemi tanára. Szakterülete az elméleti evolúcióbiológia.

Rovatok