Index Vakbarát Hírportál

Magbankból mentették meg az ausztrál bozóttűzben kipusztult virágot

2020. április 9., csütörtök 15:15

A nyáron tomboló ausztráliai bozóttüzekben Cudlee Creek városánál 25 ezer hektár perzselődött fel, házak és autók váltak a lángok martalékává.

Kevesebben vették észre, hogy az áldozatok közt volt egy aprócska növény is, a hüvelyesek rendjébe tartozó Glycine latrobeana, amely Délkelet-Ausztráliában őshonos.

Még zajlanak a felmérések, hogy milyen mértékű volt a pusztítás, de máris elindult egy nemzetközi mentőakció, hogy újratelepítsék a növényt az előhelyén. 

Erre valók a világ magbankjai

Tizenkét évvel ezelőtt körülbelül 1200 magját tették félre a növénynek az Egyesült Királyságban, kiszárítva és mínusz 20 Celsius-fokra lefagyasztva. A West Sussexben működő Kew's Millenium Magbankból most 250 magot olvasztanak ki és küldenek vissza Ausztráliába, hogy helyreállítsák, amit még helyre lehet.

Glycine latrobeana az erdők árnyékos vízmosásait kedveli, ahol golyós eukaliptusz fák (Eucalyptus viminalis) nőnek, az a faj, amit a koalák is kedvelnek. Élőhelyének nagy részét már elpusztították, hogy gazdálkodni tudjanak a földeken. 

(New Scientist)

Rovatok