Index Vakbarát Hírportál

Ősi majmok hajózhattak Afrikából Dél-Amerikába

2020. április 10., péntek 09:31

Az Atlanti-óceánon keresztül juthatott egy ősi majomfaj Afrikából Dél-Amerikába - állítja a University of South California munkatársainak tanulmánya Peruban talált fogak alapján. A fogak ugyanis egy olyan, mára kihalt, apró méretű majomhoz tartozhatnak, amely közeli rokonságban áll az Észak-Afrikában élt parapithecus félék családjához tartozó majomnemmel, amely 56-23 millió évvel ezelőtt élt - írta a CNN.

A tudomány számára hosszú ideje kérdés volt, hogyan juthattak át ezek az emlősök, amelyek ottléte ismert tény volt. A mostani tanulmány erre magyarázattal szolgálhat.

Más útvonalon - ahogyan jóval később az ember tette, Afrikából Ázsián, majd a Bering-szoroson át Alaszkán keresztül Amerika többi részébe - nem juthatott el, mivel a kontinensek vándorlása alapján az akkori viszonyok között az akkor még jóval szűkebb Atlanti-óceán lehetett az egyetlen útvonal. Ekkor sem lehetett azonban egyszerűen átúszni: a ma legszűkebb pontján 2900 kilométeres óceán már akkor is legalább 1500 kilométer széles volt.

Spontán bokortutaj

Persze, nem hajót építettek a parapithecusok: a kutatók szerint viharok szakíthattak le az afrikai partokon nagyobb növényeket - a mai Szahara akkoriban gazdag vegetációnak adott otthont, itt élt a szintén rokon, ma már kihalt Apidium majomnem is -, és ezeken a víz színén fennmaradó, levelekkel teli úszó szigeteken sodródhattak át az egyébként  is fákon élő kisméretű majmok az akkor még külön álló Dél-Amerikába. 

Kisméretű majmokként a túlélésre több esélyük volt, mint a nagyobb emlősöknek: egyrészt, könnyen megkapaszkodhattak a spontán vízi járműveken, másrészt, számukra elegendő élelmet jelentő levélmennyiség lehetett azokon, amivel átvészelhették az utazást - magyarázta a CNN-nek a Science-ben megjelent tanulmány vezető szerzője, Erik Seiffert.

A perui lelőhelye alapján Ucayalipithecusnak nevezett ősmajom átsodródásának története magyarázatot ad az újvilági majmok, azaz a szélesorrú majmok megjelenésére. 

Hasonló módon juthattak át a vízidisznók ősei is az Újvilágba.

(Borítókép: A perui állami természetvédelmi területek országos szolgálatának felvétele a közép-perui Huánuco térségben levő Tingo María Nemzeti Parkról Fotó: MTI/EPA/SERNANP)

Rovatok