Index Vakbarát Hírportál

A WHO szerint sincs még bizonyíték rá, hogy BCG-oltás enyhíti a koronavírus tüneteit

2020. április 13., hétfő 14:31

Márciusban felmerült, hogy az elsősorban a tuberkulózis elleni védettség miatt Magyarországon a mai napig minden csecsemőnek beadott BCG-oltás enyhítheti a koronavírus tüneteit, ezzel segítheti a járvány elleni harcot.

Bizonyíték még nincs a BCG hatásaira az új típusú koronavírus elleni küzdelemben, de ha ez beigazolódna, akkor az kis előnyt jelentene Magyarországnak, ahol 1953 óta mindenki megkapja ezt a védőoltást, mondta április elején Müller Cecília országos tisztifőorvos – de BCG-kérdésre kitért Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem professzora, a miniszterelnök által korábban felállított koronavírus-kutató akciócsoport vezetője is.

A BCG-oltás kapcsán most az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adott ki egy közleményt, amiben azt írják, hogy

jelenleg még nincs bizonyíték arra, hogy a BCG-oltás védelmet jelentene az új típusú koronavírus-járvánnyal szemben.

Ugyanakkor jelenleg is két klinikai teszt folyik, hogy tisztázzák, valóban jelenthet-e segítséget a járvány elleni harcban az oltás.

Bizonyíték híján ugyanakkor egyelőre nem javasolják a BCG-oltás bevetését a Covid-19 elleni küzdelem során, csak az eddigi ajánlást tartják fenn, miszerint a tbc által érintett országokban a csecsemők kapják meg ezt az oltást – sőt, ennek a trendnek a folytatását kérik hangsúlyozva azt, hogy ne a csecsemők elől vonják el a BCG-vakcinát a koronavírus elleni küzdelem jegyében.

Kiemelik, hogy állati és emberi kutatások alapján állítható biztos a BCG immunrendszerre gyakorolt hatásáról.

Rovatok