Index Vakbarát Hírportál

Mongóliában egy autó csomagtartójában üthette fel a fejét a bubópestis

2020. április 14., kedd 18:02 | aznap frissítve

Bubópestissel fertőzött mormoták tetemeire bukkanhattak egy autó ellenőrzésekor a rendőrök Nyugat-Mongóliában.

A helyi hatóság MTI által idézett közlése szerint a 22 elpusztult mormotát még szombat éjjel találták Hovd tartományban. A tetemeket laboratóriumi tesztnek vetik alá, hogy kiderítsék, valóban bubópestissel fertőzöttek-e.

A mostani eset azért érdekes, mert Mongóliában tavaly bubópestisben meghalt egy házaspár, miután nyers mormotahúst ettek.

A bubópestist, más néven mirigylázat okozó baktérium a rágcsálók – így a mormoták – testén élősködő bolhákkal terjed. A Yersinia pestis nevű baktérium évezredek óta tenyészik Közép-Ázsiában, és megfelelő körülmények – például a hordózókat vándorlásra késztető klímaváltozás – fennállása esetén a baktérium kiáramolhat, és fertőzések láncolatán keresztül járványt robbanthat ki. Így történt ez az ókori világ végének tartott, ún. „justinianusi pestis“ idején, amikor i. sz. 542-től öt éven keresztül, majd 200 évig újabb meg újabb hullámokban visszatérve pusztított a fertőzés. Vagy az európai kollektív emlékezetben leginkább megragadt 1347-es pestisjárvány idején, amikor a mongol hódítás miatt biztonságosabbá váló eurázsiai kereskedelmi útvonalakon terjedve a fertőzés százmilliós pusztításért volt felelős, és mintegy 200 évre visszavetette a népszaporulatot.

A pestisnek több mutációja van, a bubópestis egy különösen pusztító fajta, mely a nyirokcsomók óriási duzzanatairól kapta nevét, és akár egy napon belül is végezhet áldozatával. A bubópestis ellen az antibiotikumok nagyon hatásosak, de a baktériumfertőzés a 2010-es években még így is félezer emberrel végzett a világ olyan, egymástól távoli régióiban, mint Madagaszkár vagy Peru.

Rovatok