Index Vakbarát Hírportál

Még sosem láttak ilyen erejű szupernóva-kitörést a kutatók

2020. április 14., kedd 11:25

Rekord erejű csillagrobbanást észleltek a a brit Birminghami Egyetem és az amerikai Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Kutatóközpont munkatársai. 

Tízszer nagyobb erejű és mintegy 500-szor fényesebb volt, mint egy átlagos szupernóva.

A kutatók a felfedezésüket "egy nagyon nagy tömegű csillag szélsőségesen nagy energiájú szupernóvájaként" írták le. A kitörés az SN2016aps nevet kapta.

Edo Berger, a kutatás társszerzője azt mondta a Nature Astronomyban, hogy a szupernóva nemcsak mérete és fényessége miatt, hanem más tulajdonságait nézve is látványos volt. 

Az ehhez hasonlatos szupernóvák energiájuknak csak egy százalékát bocsátják ki látható fényben, de az SN2016aps sokkal nagyobb arányban sugározza ki. A szakértők becslése szerint az SN2016aps kitörésének ereje sok milliárd gigatonna TNT erejével mérhető össze.  Az explóziós felhőben lévő hidrogén szokatlanul nagy mennyisége miatt a csillagászok úgy vélik, a szupernóva eredetileg két összeolvadó csillagból jött létre.

A kutatók remélik, hogy a SN2016aps alapján hasonló szupernóvákat fognak felfedezni és segítségével megismerhetik az Univerzum korai időszakát jellemző körülményeket.

(MTI) 

Rovatok