Index Vakbarát Hírportál

Miért kerül ennyibe az iPhone SE?

2020. április 16., csütörtök 10:19

Örök kérdés a vevőktől az új iPhone-modellek megjelenésekor:

magyarországon miért ilyen drágák?

Ezúttal viszont meredek lenne az Apple-ön számon kérni a frissen bejelentett új iPhone SE 400 dolláros árát, ami 180 ezer forintos hazai árcédulává változik, mire átér az óceánon. Kezdjük azzal, hogy az Apple az USA-ban is ráteszi a termék árára a helyi kereskedelmi adót (sales tax), amit az itthoni áfához hasonló. Ennek az összegét azért nem tüntetik fel a megadott áron, mert ez államonként változó, van, ahol végül 440 dollárt hagynak a vevők a boltban.

Emellett van Apple-nek egyik régi rossz szokása: a dollárban megadott árat egy az egyben számítja át euróra, függetlenül attól, hogy éppen hány dollárt ér egy euró. Tehát eleve 400 euróval kezdjük a számítást.

Az euróárfolyam brutálisan elszállt az elmúlt hónapban a koronavírus-járvány korlátozásai által okozott bizonytalan gazdasági helyzetben, nagyjából 5 százalékos pluszban van az euró március elejéhez képest. Az Apple persze nem hajlandó lenyelni az árfolyamkockázatot, azt mindig beleárazza a termékeibe, és ráveri a vevőkre.

Aktuális árfolyamon számítva 400 euró 140 800 forintot ér, de ki tudja ma megmondani, hogy milyen átváltással számolhatunk a következő hónapokban? Ha az április eleji rekord 365 forintos euróárfolyammal számolnánk, akkor 146 ezer forint lenne az új iPhone SE áfa nélkül (áfával 185).

Szerencsére azóta kicsit lejjebb csúszott az árfolyam, így ma 352 forintos árfolyammal számolhatunk. Minderre dobjuk még rá a világbajnok, 27 százalékos magyar áfát:

Máris 178 800 forintnál járunk.

Ehhez viszont még az Artisjusnak járó szerzőijogi tarifát is hozzá kell adni a készülék beépített tárhelye után, ami nem egy óriási összeg, 2852 forint 64 GB tárkapacitásnál. Magyarán az Apple egészen korrekt áron adja a belépő szintű készülékét, sőt, a számításaink alapján úgy 1600 forintot le is faragott belőle, hogy ne lépjen 180 ezer forint fölé, és jól mutasson az árcímke.

(Borítókép: az új iPhone SE. Fotó: Apple)

Rovatok