Index Vakbarát Hírportál

Bolygószámítógépet épít a Microsoft

2020. április 16., csütörtök 14:54

A Microsoft környezetvédelemre irányuló legújabb társadalmi célú projektje, amelynek lényege, hogy az emberek és a kutatók átfogóbb képet kapjanak, hogyan állunk a fenntarthatóság kérdésében. 

A Planetary Computer nevet kapó kezdeményezés lényege, hogy a gépi tanulás segítse a biodiverzitás megőrzését és a természeti erőforrások fenntartható használatát úgy, hogy számos forrásból összegyűjtött globális környezeti adatot és információt elemez. 

Ez így elsőre talán nem mond túl sok konkrétumot, de Brad Smith, a vállalat egyik vezetője a blogbejegyzésében arról ír, hogy olyan dolgokat kell elképzelni, mint a kereshető műholdképek, amiből látható lesz, hogyan változik egy bizonyos terület az évek során, és látható lesz hogyan változik az ipari területek nagysága, az erdők mérete, ezekben mind segíthet a gépi tanulás is, ahogyan segítheti a mezőgazdasági területek vízellátásának kérdését vagy a biológusokat láthatja el hasznos információval egyes fajok élőhelyeivel kapcsolatban, de a konkrét feladatok és adatelemzések lehetősége gyakorlatilag végtelen. 

A Microsoft 2017-ben indította útjára az Earth AI programját, ez a projekt annak a folytatása. A Planetary Computer fejlesztéséhez további erőforrásokat és infrastruktúrát biztosít a cég, aminek célja, hogy minél több szervezet használhassa az Earth AI lehetőségeit, valamint nagyobb fókuszt kapjon a biológiai sokféleséggel kapcsolatos adatok gyűjtése. A törekvéseikben segít az Esri nevű földrajzi térképészeti és információs társaság, amelynek nagy tapasztalata van ezen a területen. A földrajzi adatkészletet még az idei évben elérhetővé teszik az ügyfelek és az intézmények számára. 

Rovatok