Index Vakbarát Hírportál

Bill Gates a koronavírusos összeesküvés-elméletek legfőbb célpontja

2020. április 17., péntek 15:14 | aznap frissítve

A New York Times és a Zignal Labs médiaelemző cég adatai szerint Bill Gates a legkedveltebb főszereplője az új koronavírussal kapcsolatos álhíreknek és összeesküvés-elméleteknek. 

A vírust és a Microsoft alapítóját összehozó elméletet 1,2 millió alkalommal említették meg a televízióban és a közösségi oldalakon, 33 százalékkal gyakrabban, mint a második legnépszerűbb összeesküvés-elméletet, ami egyébként az 5G és a koronavírus kapcsolatáról szól. Áprilisban volt olyan nap, hogy 18 ezerszer került elő a téma. 

Az elméletek a Youtube, a Facebook és a Twitter oldalain is népszerűek. A Youtube-on a 10 legnépszerűbb videót, ami Gatest és a vírust hozza össze, márciusban és áprilisban nagyjából ötmilliószor nézték meg. 

Az érdekessége az elméleteknek az, hogy míg a szereplők azonosak, a sztorik különbözőek. Van, ami szerint

Bill Gates 2015-ben beszél arról, hogy nem az atomháborútól kell igazán tartani, hanem egy világjárványtól. Ezt a videóját az elmúlt hetekben 25 millióan nézték újra. Az oltásellenesek, szélsőjobboldaliak és a QAnon összeesküvés-elméletes csoport szerint ez a videó bizonyítja, hogy Gates a pandémiát haszonszerzésre használja. 

Bill Gates rendszeresen bírálja az amerikai kormányt és a Trump-adminisztrációt a koronavírus megelőzésére és kezelésére tett intézkedései (illetve hát azok hiánya és késedelme) miatt. Gates személyesen nem kommentálta az elméletek népszerűségét, ugyanakkor az alapítványa szóvivője azt mondta, hogy elképesztő, hogy emberek ilyen híreket terjesztenek, ahelyett, hogy azzal foglalkoznának, hogyan lehet minél több életet megmenteni. 

Rovatok