Index Vakbarát Hírportál

Floridában az élővilág nyert a karanténon

2020. április 19., vasárnap 09:43

Lezárták florida strandjait, hogy megnehezítsék az új koronavírus terjedését, és ez óriási terhet levett az élővilágról. Nincs annyi szemét. Nem szennyezik járvűvek a part menti levegőt. Kevesebb mesterséges fény zavarja meg a homokból kikelő tengeri teknősök tájékozódását.

Éppen most van a kérgesteknősök, a legnagyobb méretű tengeri teknősök fészekrakási ideje Florida keleti partjainál, és ez a faj általában kevesebb fészket rak, mint a májusban érkező álcserepesteknősök.

A homokba rakott tojásoknak 60 nap kell ahhoz, hogy kikeljenek az utódok, és elinduljanak az óceán felé. Ez idő alatt a partot elfoglaló emberek összetaposhatják a tojásokat, szándékosan vagy akaratlanul kiáshatják a fészkeket, és az esti szórakozás fényeivel eltájolhatják a kikelt teknősöket.

Nagy esély van rá, hogy az emberi hatások csökkenésének látható hatása lesz a tengeri teknősök fészkelésére - mondta a CCN-nek David Godfrey, a tengeri teknősöket védő Sea Turtle Conservancy vezetője. Pontos számokat még nem tudnak, korai lenne felmérni a helyzetet, de a legjobbakban reménykednek. 

Mi lesz a helyzet, amikor újranyitnak a stradok?

Sok múlik az embereken, hogy miként viselkednek majd, amikor hosszú bezártság után ismét szabadon strandolhatnak. 

Florida kormányzója, Ron DeSantis korábban azt nyilatkozta, hogy a partokat csak kulcsfontosságú tevékenységek előtt nyitják meg, lehet majd sétálni, biciklizni, horgászni, futni és úszni, de mindezt az előírt távolságtartás betartásával, és továbbra is korlátozzák a csoportosulások létszámát. 

(CNN)

Rovatok