Index Vakbarát Hírportál

A magyar GDP ötödét költi a felhőre az Alibaba

2020. április 20., hétfő 11:39

Az Alibaba kínai óriásvállalat bejelentette, hogy a következő három év során összesen 200 milliárd jüant (körülbelül 9200 milliárd forintot) szánnak arra, hogy az e-kereskedelem működtetéséhez is szükséges alap felhős technológiákat továbbfejlesszék. Összehasonlításként: ez az összeg a 2019-es magyar GDP nagyjából ötöde.

A vállalat felhős üzletágának elnöke, Jeff Zhang szerint a fejlesztési terveiknek különösen nagy lökést adott az új koronavírus okozta világjárvány, mert a kialakult helyzet rámutatott a digitális gazdaság szerepének fontosságára. A befektetés több területet is érint: operációs rendszereket, szervereket, csipeket és hálózatokat, azaz a teljes felhőinfrastruktúrát – írja az ITcafé.

Az Alibaba Kínában egyértelműen a legnagyobb felhőszolgáltató, de globálisan is sem elhanyagolható szereplő, és fokozatosan közelítenek a piacvezető Amazonhoz és Microsofthoz. Ugyanakkor a vállalaton belül a felhő üzletág jelenleg még szinte elhanyagolható, árbevételük mindössze hét százaléka származik innen – de épp az a több éve bejelentett céljuk, hogy a jövőre készülve jelentősen megerősítsék ezt a szegmenst. Zhang azt mondta egy 2018-as interjúban, hogy a jövőben valószínűleg a felhőszolgáltatás lesz az Alibaba fő tevékenysége.

Rovatok