Index Vakbarát Hírportál

Koronavírus-nyomkövető oldalt indítottak az Instagram alapítói

2020. április 20., hétfő 09:09

Egy koronavírus terjedését követő oldal az Instagram alapítóinak első közös projektje, mióta elhagyták a cégüket felvásárló Facebookot. A Kevin Systrom és Mike Krieger által indított Rt.live államokra lebontva követi a világjárványt okozó vírus szaporodási rátáját, azaz azt, hogy egy fertőzött hány további embert fertőz meg, és ezáltal milyen ütemben gyorsul (vagy éppen lassul) a járvány – írja az Engadget.

Az oldal nevében az Rt is a reprodukciós rátára utal, ezt egy Systrom által kidolgozott, bárki által használható módszerrel számolják ki naponta, és az Egyesült Államok tagállamaira lebontva ábrázolják, hogy követhető legyen, hol hogyan állnak a járvány elleni küzdelemben. Ha a ráta értéke nagyobb, mint 1, akkor a vírus sikeresen terjed, hiszen egy fertőzött átlagosan több mint egy további embert képes megfertőzni. A cél a mutató 1 alá szorítása, mert ez azt jelentené, hogy a vírus terjedése lassul, így a járvány visszaszorulóban van.

Az Rt.live erőssége, hogy jól áttekinthetővé teszi az amerikai helyzetet, mert lehet rajta szűrni régiókra, időszakokra, illetve arra is, hogy melyik államokban van érvényben kijárási korlátozás – ahol nincs, azok az államok jellemzően a szaporodási rátát ábrázoló görbe magasabbik vége felé helyezkednek el.

Rovatok