Index Vakbarát Hírportál

Több tízmillió eurót lophattak adathalász csalók a német államtól

2020. április 20., hétfő 14:29

Adathalász csalók több tízmillió euróval csapolhatták meg a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására elkülönített forrásokat Németországban, mert az egyik tartományi kormány nem ellenőrizte elég alaposan a támogatásra pályázók identitását – írja az Engadget a Handelsblatt cikke nyomán.

A csalók klasszikus adathalász receptet követve használták ki a járványhelyzetet:

A csalássorozat három héten át, egészen április 9-ig tartott, amikor a helyi kormányzat felfüggesztette a kifizetéseket, és lelőtte az oldalt. A rendőrség 576 hivatalos bejelentést kapott a csalásokról, 9 és 25 ezer euró közötti összegekről, ami azt jelenti, hogy a bűnözőkhöz összesen 31-100 millió euró (11-35 milliárd forint) kormányzati forrás juthatott.

A visszaélést az tette lehetővé, hogy hogy Észak-Rajna-Vesztfália kormánya – szemben más tartományokkal – nem kért a pályázóktól az identitásukat igazoló szkenneld iratokat, csupán egy űrlapot kellett kitölteniük. Ezt azóta az újra elérhetővé tett oldalon orvosolták.

Az állami hekkerek is egyre aktívabbak

A kiberbűnözés mostanában világszerte felfutóban van, az FBI szerint a járvány kezdete óta 300 százalékkal nőtt az ilyen bűntények száma az Egyesült Államokban, a szokásos napi ezer panaszhoz képest mostanában napi 3-4 ezer érkezik be hozzájuk.

A támadások megszaporodása részben betudható annak, hogy a cégek a járvány miatt hirtelen nagy számban álltak át távmunkára, ami új támadási felületet jelent. Emellett azonban az FBI szerint egyre aktívabbak az állami kötődésű hekkerek is, akik a koronavírussal kapcsolatos kutatások, például a vakcinafejlesztés eredményei iránt érdeklődnek. Tonya Ugoretz, az FBI kiberrészlegének igazgatóhelyettese azt mondta, kémtevékenységet és behatolásokat is észleltek olyan intézményeknél, amelyek a járvánnyal kapcsolatos kutatásokon dolgoznak.

A járványt kihasználó kiberbűnözökről és a potenciális állami hekkerakciókról ebben a cikkben írtunk részletesebben.

Rovatok