Index Vakbarát Hírportál

Drasztikusan romlott a levegőminőség Amerikában

2020. április 21., kedd 14:25

Az Egyesült Államokban drámaian hanyatlik a levegő minősége, ami közel 150 millió amerikai egészségére lehet hatással – írja a CNN az American Lung Association nevű nonprofit egészségügyi szervezet frissen kiadott éves jelentése alapján.

Rossz irányba haladunk, közel 21 millióval több ember szív szennyezett levegőt, mint a tavalyi jelentés szerint

– mondta Paul Billings, a szervezet egyik alelnöke.

Az idén 21. alkalommal kiadott jelentés 2016, 2017 és 2018 adatait elemezte. Ez a három év mind benne volt a hőmérsékleti adatok rögzítésének története óta mért öt legmelegebb évben. A magas hőmérséklet sok helyen hozzájárult az ózonszint emelkedéséhez, ami 137 millió embert érint. A nagy melegnek szerepe a nagy számú erdőtűzben is, amelyek a szálló por koncentrációjának megemelkedéséhez vezettek, így szintén növelték a légszennyezettséget.

A jelentés szerint kilenc városban mértek minden korábbinak magasabb szállópor-koncentrációt: Faribanks (Alaska), Las Vegas (Nevada), Phoenix (Arizona), Yakima, Spokane (Washington), illetve Chico, Salinas, Redding és Santa Maria (Kalifornia). A legjobb levegőjűnek bizonyult városok, ahol a hároméves periódus alatt egyetlen egyszer sem mértek magas szállópor-koncentrációt: Bangor (Maine), Honolulu (Hawaii), Wilmington (Észak-Karolina) és Burlington (Vermont). 

 Az idei jelentés egybeesik a Clean Air Act nevű törvény elfogadásának 50. évfordulójával. Ez volt az a környezetvédelmi jogszabály, amely az amerikai környezetvédelmi ügynökség (EPA) hatáskörébe utalta minden kibocsátás szabályozását. 1990-ben több kiegészítést is kapott a törvény, amelynek azóta az EPA szerint a főbb légszennyező anyagok kibocsátásának 50 százalékos visszavágása köszönhető. A jelentés szerint a klímaváltozás hatásai mellett az tehető felelőssé az elmúlt évek légminőség-romlásáért, hogy Donald Trump elnök jelentősen visszavágta az EPA jogosítványait.

A koronavírus-járvány, illetve az ellene bevezetett kijárási korlátozások egyébként a világ más országaihoz – például Magyarországhoz – hasonlóan az Egyesült Államokban is jelentős légszennyezettség-csökkenést eredményeztek. Amerikában például harmadával csökkent a levegő szennyezettsége. Ez azonban minden bizonnyal csak időszakos hatás.

Rovatok