Index Vakbarát Hírportál

Hajmeresztő hibridek: műanyag termékek egyenesen az újrahasznosítók rémálmaiból

2020. április 21., kedd 18:53

Az éneklő szülinapi tortától a kisbabák pépes tasakjáig, a kevert alapanyagok trendje még nehezebbé teszi az újrahasznosítást. Az eredeti cikket Erin McCormick írta, és a Guardianen jelent meg

Ez a cikk a Covering Climate Now klímamegoldásokról szóló egyhetes sorozatában jelenik meg, melyben az 50 éves Föld napjára időzítve az egész világon több mint 400 újság foglalkozik kiemelten az éghajlatváltozással. A Covering Climate Now a klímaügy jobb bemutatását célzó globális médiaegyüttműködés.

A zenés születésnapi üdvözlőkártyából szóló vidám éneklő hang tökéletes arra, hogy elrettentse a helyi hulladékújrahasznosítót.

Azok a zenés üdvözlőlapok, amelyek kinyitva egy felvételt játszanak le, úgy néznek ki, mintha hétköznapi kartonból lennének, így könnyű azokat véletlenül a újrahasznosítós papírszemetesbe dobni. A szakértők szerint azonban belül tele vannak olcsó elektromos alkatrészekkel és mérgező elemekkel, amitől egy rémálom újrahasznosítani ezeket.

A zenés üdvözlőlap csak egyike a kevert alapanyagú termékek és csomagolások sorának, amik még nehezebbé teszik az újrahasznosítható alkatrészek kiválogatását.

Hajmeresztő hibrideknek hívom őket. Többféle alapanyagból készülnek, vagy valami olyanból, amit lehetetlen újrahasznosítani. Csak egy csomó anyag, pépesítve

– mondta Heidi Sanborn, az NSAC vezetője. Ez a szervezet olyan csoportokat fog össze, amelyek rá akarják venni a gyártókat, hogy vállaljanak felelősséget a termékeik szemétlerakókon történő feldolgozásáért.

Az eldobott egyszer használatos műanyagok a nemzetközi környezetvédelem célkeresztjébe kerültek, hiszen madarak és halak gyomrában bukkannak fel, elárasztják a korábban makulátlan tengerpartokat és mikroszkopikus mennyiségben még az esőben is megjelentek. A pár perces használatra tervezett műanyag termékeknek évtizedekbe, vagy még több időbe telhet, míg lebomlanak.

Kutatások azt is kimutatták, hogy az egyszer használatos műanyag az életciklusa minden szakaszában üvegházhatású gázok kibocsátásával gyorsítja a klímaváltozást. Az elmúlt pár évben ugyan egyre többen figyeltek fel az eldobható műanyagok ellen küzdő környezetvédő csoportokra, az olajipar rengeteg pénzt fektet a műanyagtermelés további élénkítésébe – az ipar képviselői 2030-ra 40 százalékos növekedésre számítanak. A műanyaggyártás erősödéséért leginkább az USA-ban felpörgött, repesztéses technológiával kitermelt, rendkívül olcsó palagáz felelős. A petrolkémia-ipar eddig 200 milliárd dollárt (65,3 billió forintot) költött új hőbontó üzemekre, ahol a gázból kivonják az etánt, hogy a műanyag gyártásához szükséges etilént állítsanak elő belőle. 100 milliárd dolláros (32,6 billió forintos) további beruházásokat terveznek.

Az ipar gyakran mutogat megoldásként az újrahasznosításra, amivel megoldható lenne az új műanyagok gyártásának problémája. Ennek ellenére a műanyagtermékeknek csak egy apró töredékét hasznosítjuk újra. Ezt a problémát 2018-ban Kína még megtoldotta azzal, hogy bezárta kapuit a más országokból importált műanyagszemét előtt, amit addig újrahasznosított.

Az USA önkormányzatai és újrahasznosítói kapkodva igyekeznek növelni a feldolgozói kapacitásukat, hogy minél több szemetet tudjanak helyben újrahasznosítani. Azonban a hibrid csomagolások új keverékei – tárgyak amikben van például folpack, papír, sőt, néha többféle műanyag – nagyban megnehezítik az újrahasznosítást, és ezek a tárgyak leggyakrabban a szemetesben kötnek ki.

Ilyenek például az olyan cipők és ruhák, amikben elektronika is van; az egyre népszerűbb hajlékony műanyag tasakok, amikben tisztítószeres kapszulákat, rizst és bébiételt tárolnak; és a szorosan műanyagba csavart újrahasznosítható üvegek, fémdobozok.

Apró elemek

A zenélő üdvözlőlapok és más termékek, amik tele vannak elektronikával, komoly fejtörést okoznak az újrahasznosítóknak. Nem csak mérgező elektronikus hulladékot tartalmaznak, hanem gyakran még lángra is kapnak, amikor a bennük lévő apró elemet szétzúzzák a szemétfeldolgozó gépei.

Az újrahasznosítók egyik legnagyobb gondját a lítiumion akkumulátorokat tartalmazó tárgyak jelentik, mint például a zenélő üdvözlőlapok, lufik és hasonló mulattató tárgyak. Ezek az aksik könnyen szikráznak, ha fennakadnak a feldolgozó gépeken, vagy átmegy rajtuk egy homlokrakodó, és ezek a szikrák katasztrofális tüzekhez vezethetnek az újrahasznosító üzemekben – mondta Kate Bailey, az Eco-Cycle nevű coloradói újrahasznosító üzem kutatásért felelős vezetője.

Az újrahasznosítók a könnyebb feldolgozhatóság érdekében arra ösztökélik a gyártókat, hogy egyszerűsítsék a termékeiket. Emellett a vásárlók is segíthetnek, ha utána járnak, mely termékeket könnyebb újrahasznosítani, és a pénzükkel szavaznak.

Rossz: zenélő üdvözlőlapok
Jobb: sima karton papír üdvözlőlapok
Legjobb: újrahasznosított papírból készült üdvözlőlapok, vagy E-kártyák

Rossz: mylar (rugalmas fémből készült) zenélő lufik
Jobb: színes szélforgó
Legjobb: ehető csokrok

Rossz: világító kerekű teniszcipők
Jobb: sima teniszcipők
Legjobb: természetes-, vagy újrahasznosított anyagokból készült cipő

Műanyag tasakok

Az újrahasznosítók másik nagy ellenfele a háztartásokban egyre gyakrabban használt műanyag tasakok, amikben tisztítószeres kapszuláktól kezdve a müzlin át akár gyümölcslevet is tárolhatunk. Ez a rugalmas csomagolóanyag sok, többféle színes műanyagból készül, vékony rétegekből áll, amit néha alufóliával és viasszal bélelnek.

Az áruk és a műanyag gyártói azt hangoztatják, hogy a tasakoknak hála a becsomagolt termékek kisebbek, így alacsonyabb a szállítási költség, és tovább elállnak a polcon.

Néhány vékony, gondosan kiválasztott réteg jobb árral és kisebb lábnyommal jár

– hallható az Amerikai Kémiai Tanács nevű műanyaggyártó lobbicsoport videójában, amiben ezeket a tasakokat reklámozzák.

Azonban az újrahasznosítók szerint szinte lehetetlen ezeket újrafelhasználni, és pont kényelmesen beledobálhatóak az óceánba, ahol évtizedekbe telhet, míg lebomlanak. Szerintük ha valaki mosószert keres, válasszon olyat, ami béleletlen dobozban kerül a polcra, vagy próbáljanak ki új formulákat, mint például a csomagolás nélküli mosószer-koncentrátumos lapkák.

Rossz: műanyagfóliába csomagolt mosószeres tasak
Jobb: újrahasznosított, átlátszó flakonban, vagy kartondobozban kapható mosószer
Legjobb: mosószeres lapkák

Rossz: műanyagtasakos bébiétel 
Jobb: bébiétel újrafelhasználható üvegben
Legjobb: otthon készített bébiétel friss zöldségekből és gyümölcsökből

Műanyag címkék

Az újrahasznosítók harmadik nagy mumusa a nem újrahasznosítható műanyag csomagolás, amibe a gyártók egyre gyakrabban tekerik az amúgy tökéletesen újrahasznosítható üvegeket és fémdobozokat. Ott van például a legtöbb tisztítóspray, amiket leggyakrabban nagy sűrűségű polietilén flakonban árulnak, amit könnyű újrahasznosítani. Ehhez azonban a fogyasztónak először le kell szednie a szórófejet, ami több különböző műanyagból készül, és nem újrahasznosítható. Ezek után a fogyasztók kénytelenek a színes, nyomtatott műanyag címkét is levakarni, mert a csomagolók egyre több ilyen fóliába csavarják a tisztítószereket, hogy magukhoz vonzzák a vásárlót.

Ki csinálja ezt végig? Senki. Túl bonyolulttá tettük az újrahasznosítást. Kinek van ideje elolvasni valami olyannak a kézikönyvét, amit épp ki akar dobni?

– mutatott rá Sanborn.

Ehelyett a vásárlók kereshetnek sima átlátszó flakonokat, vagy fehéreket, amiken a címke közvetlenül a flakonra van nyomtatva. Még jobb, ha olyan termékeket választanak, amiknek a gyártói elkötelezték magukat az újrahasznosítható műanyagok mellett. De az is remek lehetőség, hogy a vásárlók maguk keverik ki a tisztítószert, és ők használják újra a flakonokat.

Rossz: műanyag szórófejes flakon extra nyomtatott műanyag csomagolással
Jobb: átlátszó vagy műanyag flakon extra csomagolás nélkül
Legjobb: saját tisztítószer készítése, az üres flakonok újratöltése

Rossz: műanyag csomagolású vagy címkéjű sörös dobozok
Jobb: hagyományos, könnyen újrahasznosítható fémdobozok

Sanborn szerint akkor működik legjobban az újrahasznosítás, ha a gyártók olyan projektekbe fektetnek, amik kifejezetten a cég termékeinek feldolgozásával foglalkoznak. Sok országban kötelezők az ilyen jellegű projektek. Az USA-ban csak néhány cég támogat ilyen projekteket, teljesen önkéntes alapon. A Gillette és a Terracycle nevű újrahasznosító cég például egy olyan programot koordinált, amiben eldobható borotvákat hasznosítanak újra. Vásárlók postán küldhetik el nekik az elhasznált borotváikat, amiket újrahasznosítanak.

Ezeknek a cégeknek a termékeik használata után is foglalkozniuk kellene az árujukkal. Ilyen egy felelősségteljes gyártó

– mondja Sanborn.

(Guardian)

Borítókép: Játékbaba a kiskörei strandnál 2019. június 18-án MTI/Czeglédi Zsolt

Rovatok