Index Vakbarát Hírportál

A Facebook nem engedi népszerűsíteni a karanténellenes tüntetéseket

2020. április 21., kedd 10:24

A Facebook az amerikai államok kormányzóival egyeztetve törli azokat a bejegyzéseket, amelyek a közösségi érintkezés korlátozása elleni tüntetéseket népszerűsítik – írja az Engadget.

Az egyszerűség kedvéért karanténellenes tüntetéseknek nevezett jelenség az elmúlt napokban kezdett egyre gyakoribbá válni. Az ilyen tüntetések nemcsak azért kockázatosak, mert a járvány terjedése elleni jelenlegi leghatékonyabb eszköz ellen hangolnak, hanem azért is, mert maguk a tüntetések is a tömeges fertőzés kockázatát hordozzák – éppen ezért tiltották be sok helyen a tömegrendezvényeket is. Bár a demokraták mellett a republikánusok többsége is a korlátozások betartása mellett áll, a témát az teszi különösen érzékennyé, hogy Donald Trump amerikai elnök a támogatásáról biztosította a tüntetőket.

A Facebook óvatosan közelít a kérdéshez, nehogy a cenzúra vádja érhesse, és igyekszik az adott állam kormányának álláspontjához igazodni. Ezért ahol nem tiltották be expliciten ezeket a tüntetéseket, ott a Facebook is engedi az események szervezését, ahol azonban a helyi korlátozásokba ütköznének, ott a cég is tiltja ezeknek az eseményeknek a népszerűsítését. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy azokat a bejegyzéseket leveszik az eseményeknél, amelyek konkrétan a korlátozások megszegésére buzdítanak, de ugyanott maradhatnak más bejegyzések, illetve a tüntetésekről szóló csoportokat sem törlik.

Eddig Kaliforniában, New Jersey-ben és Nebraskában töröltek már ilyen tüntetést népszerűsítő bejegyzést a CNN újságírójának gyűjtése szerint, és egyeztetések folynak New York, Wisconsin, Ohio és Pennsylvania állam vezetésével is.

Says it is working to get answers from New York, Wisconsin, Ohio, and Pennsylvania as to whether anti-quarantine protests breaks those states' social distancing measures.

— Donie O'Sullivan (@donie) April 20, 2020

Rovatok