Index Vakbarát Hírportál

Indiában felfüggesztik az antitestteszteket

2020. április 22., szerda 16:12

Az indiai szövetségi tisztifőorvos arra kérte az ország egészségügyi hatóságait, hogy függesszék fel két napra az új koronavírussal való fertőzöttség felderítését célzó antitestteszteket, mert szerinte fennáll a gyanú, hogy pontatlanok, nem megbízhatóak - közölték szerdán egészségügyi tisztségviselők.

India lakosságarányosan sokkal kevesebb torokkenettesztet végzett el eddig a járványban, mint sok más ország, mert nincs elegendő tesztfelszerelése ehhez, valamint védőfelszerelés sem az egészségügyi személyzet számára. Április elején az egészségügyi hatóságok jóváhagyták, hogy vérvizsgálattal szűrjék ki a fertőzötteket, ennek gyorsasága és olcsósága miatt, és erre a célra megrendeltek több mint félmilliárd tesztkészletet Kínából. R.R. Gangakhedkar szövetségi tisztifőorvos azonban most arra kérte az egészségügyi intézményeket, hogy egyelőre függesszék fel a vérteszteket, mert félő, hogy nem megbízható eredményeket kapnak ezekből.

"Ez egy mindössze három és fél hónap alatt kifejlesztett teszt, amelyen még finomítani kell, és pontatlanságát nem lehet figyelmen kívül hagyni. Arra kértük a tagállamokat, hogy két napig ne használják őket, amíg szövetségi egészségügyi szakemberek nem adnak pontos útmutatást a tesztek alkalmazásáról" - mondta.

Az antitest- vagy vérteszt nem mindig mutatja ki a fertőzöttség friss állapotát, hanem inkább azt, hogy a páciens volt-e korábban fertőzött az új koronavírussal. Az RT-PCR technológia néven ismert torokkenetteszt viszont kimutatja, hogy abban a pillanatban fertőzött-e az illető. Arra, hogy a kétféle teszt ellentmondó eredményeket adhat, Rádzsasztán állam egészségügyi minisztere hívta fel a szövetségi hatóságok figyelmét.

Mindkét tesztet azonban kulcsfontosságúnak tekintik az új koronavírus elleni küzdelemben. A gyorsabb és olcsóbb vérteszt alkalmas arra, hogy a lakosságot különböző kockázatú csoportokra osszák, valamint arra, hogy mérjék a járvány terjedésének gyorsaságát. Indiában szerdáig csaknem 20 ezer fertőzöttet regisztráltak, és a hivatalos adatok szerint 640-en haltak meg Covid-19-ben. (MTI)

Rovatok