Index Vakbarát Hírportál

A járvány miatti leállás önmagában nem oldja meg a klímaváltozást

2020. április 22., szerda 19:34

Nem elég a klímaváltozás megállításához a károsanyag-kibocsátás koronavírus-járvány miatt bekövetkező csökkenése, közölte a Meteorológiai Világszervezet (WMO) a Föld napja alkalmából kiadott szerdai közleményében.

"A koronavírus-járvány eredményeként lehetséges, hogy csökken az üvegházhatású-gázok kibocsátásának mértéke, ez azonban nem helyettesíti a fenntartható klímát célzó tetteket" – idézi az MTI a genfi központú szervezet közleményét.

Bár a járvány hatására a második világháború óta nem tapasztalt mértékű éves visszaesés következhet be a szén-dioxid-kibocsátás mennyiségében, a WMO arra figyelmeztetett, hogy a múltban történt gazdasági fellendülések alkalmával mindig magasabbra emelkedett a levegőterhelés mértéke, mint amennyi a krízis előtt volt.

Ugyanakkora eltökéltséget és egységet kell mutatnunk a klímaváltozással szemben, mint amekkorát a Covid-19 ellen

– fogalmazott Petteri Taalas, a WMO főtitkára.

A szervezet a szerdai közleményben arra sürgeti a kormányokat, hogy a járványból való kilábalás terveibe integrálják a klímaváltozási akcióterveket is, fontolják meg olyan ösztönző intézkedések meghozatalát, amelyek segítik a zöld gazdaságra való átállást.

A WMO arra is felhívta a figyelmet, hogy a Föld napját először 50 éve, 1970-ben ünnepelték, azóta 26 százalékkal emelkedett a szén-dioxid levegőben mért szintje és 0,86 Celsius-fokkal lett magasabb a globális átlaghőmérséklet.

Arról, hogy hogyan alakulhat át az emberiség életstílusa a koronavírus-világjárvány hatására, ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Rovatok