Index Vakbarát Hírportál

Ma 15 éves a világ első Youtube-videója

2020. április 23., csütörtök 14:29

Nézzék meg ezt a videót, 18 másodperc történelem:

Na nem azért, mert bármi érdekes történne benne – bár kiderül belőle, hogy az elefántoknak nagyon, de tényleg nagyon hosszú ormányuk van –, hanem mert ez a valaha feltöltött legelső Youtube-videó.

Az állatkerti felvételt Jawed Karim, a Youtube társalapítója töltötte fel, és ő maga is látható rajta. 2005. április 23-án került fel az oldalra, az azóta eltelt pontosan 15 év alatt több mint 90 milliószor látták. Azóta is ez az egyetlen videó Karim csatornáján, hiába várja a folytatást 791 ezer feliratkozó. (Frissítés: egy olvasónk szerint korábban voltak más videói is, például egy olyan, amelyikben repülővel szállt fel, de ezeket azóta törölte.)

A Janet Jackson kibuggyanó mellbimbója által ihletett Youtube-ot bő két hónappal korábban, 2005. február 14-én alapította három kiugrott Paypal-alkalmazott: Karim, Chad Hurley és Steve Chen. Bár majdnem párkereső lett belőle, végül maradtak a videómegosztásnál.

Az állatkerti videó feltöltése után egy évvel az alapítók eladták az oldalt a Google-nek potom 1,65 milliárd dollárért (548 milliárd forintért), és ahogy kicsit talán túl gyakran is mondani szokás: a többi már történelem. A Youtube-ra havi kétmilliárd felhasználó jelentkezik be, és a látogatók összesen napi egymilliárd órányi tartalmat néznek meg rajta, és a világ nehezen elképzelhető nélküle.

(CNN)

Rovatok