Index Vakbarát Hírportál

Lehet-e virágot adnunk ajándékba járvány idején?

2020. április 24., péntek 17:07 | aznap frissítve

Müller Cecília tisztifőorvos az operatív törzs tegnapi tájékoztatóján beszélt az anyák napi virágcsokor jelentette esetleges fertőzési kockázatról. Ezt mondta:

A tárgyakkal, így például a virágcsokorral való terjedés nem bizonyított, nem jellemző. Ez egy légúti vírus, a légúton történő fertőződés lehetősége az, ami veszélyeztethet minket. Úgyhogy nyugodtan készítsenek és adjanak virágot az édesanyáknak, nagymamáknak.

Ez sokakat meglephetett, hiszen magyar és külföldi szakemberek és a hivatalos hatóságok illetékesei rendszeres arra figyelmeztetnek, hogy ne nyúljuk az orrunkhoz, szánkhoz, miután mások által is megérintett tárgyakhoz nyúlunk, illetve sokak szerint indokolt a gumikesztyű viselése a lakásunkon kívül. Mi hát az igazság?

Abban a tisztifőorvosnak mindenképpen igaza van, hogy nem bizonyított a tárgyakkal (így a virágcsokrokkal való terjedés lehetősége. Ismereteink szerint még egyszer sem írtak le olyan esetet, amikor a fertőzött nem légi úton, hanem egy másik fertőzött által megfogott, letüsszögött, egyéb módon beszennyezett tárgy megérintésével kapta volna el a betegséget.

Mivel konkrétan virágokra vonatkozó vizsgálatokat nem találtunk, az általában a tárgyakkal kapcsolatos ismeretekre kell hagyatkoznunk. Ezek általános tapasztalatai szerint, noha az új koronavírus hosszabb-rövidebb ideig életképes maradhat a különböző felületeken, meglehetősen alacsony annak a valószínűsége, hogy ettől valaki is megfertőződhetne.

A WHO így fogalmaz a termékek fertőzésveszélyével kapcsolatban:

annak valószínűsége, hogy egy fertőzött személy beszennyezzen kereskedelmi forgalomban kapható árut, alacsony. Ugyancsak alacsony a veszélye annak, hogy egy termék csomagolásáról kapjuk el a vírust, amelyet különböző körülmények és hőmérséklet közepette mozgattak és szállítottak.

Egy vizsgálatban megállapították, hogy a különböző anyagból készített felületeken meddig marad életképes vírus a szennyeződés után. A kutatásból kiderült, hogy rézfelületen 4 óráig, kartonpapíron 24 óráig, míg műanyagon és acélon akár három napig is életképes maradhat a vírus. Ez azonban nem jelenti azt, hogy meg is lehet fertőződni tőle. Az amerikai közegészségügyi hivatal erről így ír:

Még nem írták le, hogy az új koronavírus a beszennyezett felületekről is átadódott volna egy másik személynek.

Ennek ellenére ellenére abból baj nem lehet, ha közterületen, üzletekben és legfőképpen a tömegközlekedési eszközökön kesztyűt viselünk, és gyakran mosunk kezet.

Rovatok