Index Vakbarát Hírportál

Dögletes nyavalya ütötte ki magát az országban, 240 ezer halott

2020. április 26., vasárnap 11:24

Ázsiából váratlanul felbukkan egy ismeretlen kór, ami a nemzetköziesedő világban minden hatósági óvintézkedés ellenére eljut Európába, ott pedig kegyetlenül, kiszámíthatatlanul és félelmetes sebességgel szedi áldozatait. A járványt, mely időről-időre visszatér, pánik, társadalmi bomlás, helyenként apokaliptikus hangok kísérik.

Nem a koronavírusról beszélünk, hanem egyik súlyosabb elődjéről, a 19. században rettegett koleráról.

Klímakatasztrófa állt a hátterében, hadseregek terjesztették, kuruzslók és politikusok használták, orvosok vitáztak róla hevesen: a világ első modern járványa, ami csak mutat azért néhány zavarba ejtő párhuzamot a mai állapotokkal.

A COVID-19 kapcsán az előzmények között legtöbbet talán a spanyolnátháról hallunk, de a modern járványügy a kolerával kezdődik, és áttételesen egy sor dolgot köszönhetünk is neki a budapesti ivővízrendszertől a hulladékkezelésig. Addig azonban súlyos dolgok estek meg: az első magyarországi kolerajárványban (1831-ben) 240 ezren, az 1872-73-as utolsó nagyobban 400 ezren haltak meg.

A kolera- és általában a járványtörténetről Fónagy Zoltán történésszel beszélgetünk az Index tech-tudományos TNT podcastjében a Történettudományi Intézet kutatója mellékszálként hosszabb ideje foglalkozik a témával, az utóbbi időkben a hétköznapok történetéről szóló népszerű blogján is rendszeresen ír róla.

Az utolsó nagyobb kolerajárvány a hatvanas években volt a világban, Európában ma már nem nagyon él senki, aki testközelben átélte volna a kontinensünkön a betegséget, amely viharos gyorsasággal, az első tünetek jelentkezése után többnyire egy-két napon belül elvitte áldozatát. Lefolyásáról sok jót már a kolera nyelvújításkori magyar megnevezése (hányszékelés) alapján sem nagyon lehet sejteni: rendkívüli folyadékveszteség, összeomló keringés, jellegzetesen kékes arcú halottak; országos szinten százezrek vesztek oda a nagyobb járványokban.

A kolera ellen akkor is karanténnal, a határok lezárásával, a gócpontok körülkerítésével védekeztek elsősorban. Máshogy nem is tudtak volna, amúgy is ez volt az európai emlékezetbe beleégett fekete halál, a régi pestisjárványok válasza is, és bár a 19. században, főleg annak is a második felében rendkívüli fejlődést élt meg az orvostudomány, a prevenciónak ekkor is ez volt a fő eszköze. Hacsaknem a különféle kuruzslók, javasasszonyok, sarlatánok és népi bölcsek javallatai, melyek hol talizmánokat, hol alkoholt, hol éppenséggel az attól való tartózkodást, hol a heves érzelmek kerülését hirdették célravezetőnek.

A 19. század első felében az emberek döntő többsége életében a tudományos orvoslás az égadta világon semmilyen szerepet nem játszott. Inkább az szorul magyarázatra, hogy a 21. században, a természettudományos világszemlélet közel kétszáz éves hódítása is ilyen kereslet van ezekre a kuruzslókra

– mondta a mai áltudományokkal való hasonlításról az életmódtörténész. Bár a kor sok mindenben radikálisan más volt, mégis a látszólagos hasonlóságok a meglepőbbek. Néhány pont ezek közül, melyekbe a beszélgetésben Fónagy Zoltán mélyebben is beavat:

Az első, 1831-es magyarországi kolerajárványban 240 ezer ember, a lakosság hozzávetőlegesen 2 százaléka halt meg. A koronavírusra utalva mondta a beszélgetésben erről Fónagy Zoltán:

Ehhez képest ma tulajdonképpen szinte érzékelhetetlenül alacsony halálozási számokról beszélünk világszerte, mégis másképpen fogjuk fel. Emögött ott van az, hogy időközben az emberi élet értékéhez való viszony gyökeresen átalakult.

 Néhány további téma a nem egész egyórás beszélgetésből:

A teljes adást fent, a nyílra kattintva hallgathatja meg.

MI AZ A PODCAST ÉS MIÉRT JÓ?

A podcast az interneten bármikor elérhető rádióműsort jelent, ami rendszeresen jelentkezik. A podcasthallgatást okostelefonos alkalmazások és szolgáltatások segítik, amikkel az adások letölthetők, offline is hallgathatók, és megjegyzik, hogy hol tartottunk legutóbb egy műsorban. Podcastot hallgatni vezetés, házimunka vagy sportolás közben is lehet, míg olvasni nemigen. Az Indexen a támogatóinknak hála egy csomó podcast indult az elmúlt évben, ezúton is köszönjük, hogy ezt lehetővé tették az olvasóink.

Rovatok