Index Vakbarát Hírportál

Közel kétmillió ausztrál töltötte le a kormányzati kontaktkutató alkalmazást

2020. április 27., hétfő 11:16

A megjelenés utáni órákban közel kétmillió ausztrál töltötte le az ausztrál egészségügyi minisztérium által kiadott, COVIDSafe nevű kontaktkutató alkalmazást, ami szingapúri mintára értesítené a felhasználókat, ha fertőzöttel találkoztak – írja a BBC.

A COVIDSafe az ázsiai országokban korábban feltűnt kontaktkutató appokhoz hasonlóan a mobiltelefon Bluetooth Low Energy (BLE) nevű technológiájával érzékeli és rögzíti, hogy az adott felhasználó mikor, hol és mennyi időre került az app egy-egy másik felhasználójának közelébe. Az alkalmazás értesíti a felhasználókat, ha 15 percnél hosszabb ideig tartózkodtak egy olyan felhasználó közelében, akinek pozitív lett a tesztje.

Egy nemrég megjelent kutatás szerint a kontaktkutató alkalmazásoktól nem várható átütő siker, egyrészt mert a technológia is korlátozott, másrészt pedig mert egyszerűen nincs hozzá elég felhasználó. Ausztráliában ugyanakkor bíznak benne, hogy használni fogják, Scott Morrison miniszterelnök elmondta, hogy akár még a korlátozó intézkedéseken is enyhíthetnek, ha elegen letöltik a COVIDSafe-t. A maximális hatékonysághoz egyébként a kormány becslései szerint a népesség 40 százalékának kéne használnia az appot – jelenleg még 10 százalék sem használja.

Az alkalmazás által összegyűjtött adatokhoz a hivatalos tájékoztatás szerint csak az egészségügyi hatóságok férhetnek majd hozzá, ám az ezt garantáló jogszabályokra egyelőre még várni kell, az ausztrál parlament ugyanis a kialakult helyzet miatt nem ülésezik rendszeresen. A kormány azt is elmondta, az adatok 21 nap után automatikusan törlődnek, de ha valaki nem akar ennyit várni, ehhez elég szimplán letörölnie az alkalmazást a telefonjáról.

Rovatok