Index Vakbarát Hírportál

Indiában milliószámra gyártanak majd le egy még nem is bizonyított vakcinát

2020. április 27., hétfő 19:20

Indiában 40 millió egység olyan koronavírus elleni vakcinát gyártanak le, amelyikről nincs is bebizonyítva, hogy hatásos. Japánban pedig azt a remdesivir nevű gyógyszert akarják használni a Covid-19 betegség ellen, amelyiknek komoly mellékhatásai vannak. 

A világ legnagyobb vakcinagyártója, az indiai Serum Institute áll majd neki az Oxford Egyetem által kifejlesztett oltóanyag gyártásának, írja a Business Insider. Az egyetlen gond, hogy a vakcinát az előtt kezdik majd gyártani, mielőtt véget érne a tesztje. Az oxfordi kutatók előzetesen azt jelezték, hogy az emberi kísérletek szeptemberben fejeződhetnek be. 

Ketten már megkapták a vakcinát, és még 1100 emberen akarják kipróbálni a brit kormány által támogatott programban. 

„Talán néhány hónapon belül elég adatunk lesz ahhoz, hogy lássuk, működik-e a vakcina, de ha az átadási szint mérséklődik, ez akár hat hónapba is telhet" –  közölte az oxfordi csoport.

Ennek ellenére, Adar Poonwalla, a Serum Institute igazgatója azt mondta, nem várnak ilyen sokáig, a saját kockázatukra és költségükre hamarabb nekiállnak termelésnek, hogy ha a klinikai tesztek sikeresek, legyen elég oltóanyag a piacon. Poonwalla azt állította, havi 4-5 millió adag vakcinát tudnak előállítani, de fokozhatják is a termelést, szeptember-októberre 20-40 millió egység oltóanyagot tudnak majd piacra dobni.  Indiában egy adagot ezer rúpiáért (körülbelül 4300 forint) értékesítenek majd, más országokba eltérő áron adhatják majd el, de Poonwalla azt mondta, nem akarnak nyerészkedni egy közegészségügyi célokat szolgáló terméken. 

Japán ebola elleni szerben bízik

 Abe Sindzó japán kormányfő hétfőn bejelentette, hogy várhatóan hamarosan jóváhagyják a remdesivir vírusölő gyógyszert. Japánban ez az első - egyébként sokak által vitatott hatékonyságú - gyógyszer, amelyet hivatalosan is érdemesnek tartanak alkalmazni a kór ellen.

A remdesivirt az amerikai Gilead Sciences vállalat fejlesztette ki az ebola betegség lehetséges ellenszereként. Klinikai tesztelését egy nemzetközi orvoscsoport végzi súlyos Covid-19-es betegek esetében, és a reményeik szerint még áprilisban be is fejezik a kipróbálását. A cég azonban a múlt héten azt közölte, hogy a remdesivir az első kísérleteknél kudarcot vallott.

A New England Journal of Medicine című orvosi folyóirat egy nemrég közzétett tanulmánya szerint a remdesivir alkalmazása hozzávetőleg 70 százalékban hatékony, de komoly mellékhatásai vannak például a vesére nézve, amely a páciensek negyedénél károsodást szenvedett.

Japánban az influenza ellenes Avigan (favipiravir) nevű gyógyszerrel is saját klinikai próbákat végeznek Covid-19-es betegekkel, várhatólag június végéig. Egy kínai orvosi tanulmány szerint ennek a szernek a hatékonyságáról jó tapasztalatok vannak. A kutatók figyelmeztetnek ugyanakkor, hogy várandós nők esetében nem alkalmazható, mert születési rendellenességet okozhat.

Rovatok