Index Vakbarát Hírportál

MTA: Kiterjedt tesztelésre és az egészségügy megerősítésére van szükség

2020. április 27., hétfő 08:57

A döntéshozók, a kormány és a társadalom számára is tájékoztatást nyújthat az az ajánlás, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia készített. A szöveg olyan konkrét szakmai javaslatokat tesz a kormányzat és a hatóságok számára a Covid-19-járvány rövid és hosszú távú kezelésére, mint például a kiterjedt tesztelés, illetve az ez alapján felállítandó csoportok, vagy az egészségügy gyors és tartós megerősítése – olvasható az MTA honlapján.

A szervezet a teljes dokumentumot április 22-én juttatta el az EMMI, az ITM és a Nemzeti Népegészségügyi Központ vezetőinek, hétfőn azonban mindenki számára elérhetővé tette a teljes szöveget. A javaslatok legfontosabb pontjai a következők:

A Covid-19-járvány jelenlegi, növekvő fertőződést mutató szakaszában a kormányzati intézkedések már jelentős részben megtörténtek, ugyanakkor ezek módosítása, szelektív és célzott alkalmazása továbbra is javasolt. Most szükséges arról is gondolkozni, hogy miként kell felkészülni a járvány csúcspontja utáni időszakokra és az esetleges jövőbeli járványokra. A koronavírus-járvány első hulláma lehet jelentősen elhúzódó is, és valószínű, hogy későbbi hullámok is jönnek, így

időben és megfelelő intézkedéseket kell tennünk megelőzésük és kezelhetőségük érdekében.

Rovatok