Index Vakbarát Hírportál

70 százalékkal visszaesett a virális tartalmak terjedése a WhatsAppon

2020. április 27., hétfő 16:02

Jelentős mértékben, 70 százalékkal esett vissza a gyakran továbbküldött, vagyis virális tartalmak terjedése a WhatsAppon, miután az alkalmazást birtokló Facebook április elején szigorú korlátozásokat vezetett be a platformon. Az azonban nem egyértelmű, hogy tényleg az álhíreket sikerült-e kiszűrni az intézkedéssel – írja a The Verge.

A Facebook nem meglepő módon a koronavírus-járvány miatt tomboló álhíreknek akart gátat szabni azzal, hogy bevezette, hogy ha a felhasználóhoz olyan üzenet érkezik, amit már több mint ötször továbbítottak, akkor annak a szövegét már csak egyetlen csevegésbe lehet egy gombnyomással továbbítani. Egy fokkal macerásabban ettől még továbbra is lehetett továbbítani őket, a jelek szerint azonban ez már nem annyira vonzó a felhasználók számára.

Így a WhatsAppon egyértelműen sikerült jelentősen lelassítani a virális tartalmak terjedését, azt azonban lehetetlen megmondani, hogy ez mekkora mértékben érinti az álhíreket, és az üzenetek mekkora hányada volt hasznos információ, vagy ártalmatlan meme. Az mindenesetre egyértelmű, hogy valamit tennie kellett a Facebooknak, a platform ugyanis az egyik legfontosabb csatornának számított az álhírek terjedésének szempontjából, és több szervezet is arra kérte a céget, hogy próbáljon meg gátat szabni ennek.

Nem ez volt egyébként az első alkalom, hogy korlátozásokat kellett bevezetni a WhatsAppon, 2018-ban a továbbítás lehetőségét először 250 csoportra szűkítették, aztán még abban az évben 20-ra vitték le a határt.

Rovatok