Index Vakbarát Hírportál

Európa-szerte akadozott az internet hétfő este

2020. április 28., kedd 11:48

Egész Európában érezhető volt egy hálózati hiba hatása, amely miatt hétfő este sokan nem tudtak dolgozni vagy kikapcsolódni az interneten. A problémák kora este jelentkeztek, időnként megjavult a szolgáltatás, de aztán ismét leállt, akadozott. Ahogy hazánkban is, úgy a briteknél is több területen volt érzékelhető a hiba, amiből sejteni lehetett, hogy nem egy kábelt vágtak át markolóval. 

Németországban és Svájban is akadozott a netszolgáltatás.

Hétfő este 11 előtt a Vodafone Németország annyit írt, hogy az európai kábelhálózaton keletkezett nagy mértékű zavar, ezért áll náluk a net.

A hiba a Liberty Global rendszereit érintette, amely cégtől a Vodafone több országban, így itthon is megvette a vezetékes szolgáltatást. Úgy tudjuk a hibát nem túlterheltség vagy a hálózati kapacitás hiánya okozta, hanem valamilyen műszaki meghibásodás, amire a Vodafone Magyarország szóvivői is hivatkoztak a hétfő este elküldött nyilatkozatukban.

A Vodafone sajtóosztályán elmondták, hogy a szolgáltatás hétfő esti akadozásának oka a nemzetközi adatforgalmat kiszolgáló – a Liberty Global hálózatában lévő – nagykapacitású routerek szoftverhibája volt. A Liberty Global szakemberei az éjszaka folyamán a hibát javították és a szükséges szoftverfrissítéseket elvégezték, a Vodafone pedig az érintett ügyfelek elnézését kérte a kellemetlenség miatt.

Egy olvasónk szemfülesen azt is észrevette a BIX internetes forgalomirányító központ adataiban, hogy a Liberty Global, vagyis a UPC ügyfeleinek egy részét valószínűleg a Vodafone hálózatára irányították át, mert amikor a UPC-nél megállt a netkapcsolat, ezzel egy időben megugrott a Vodafone adatforgalma.

Úgy tudjuk. a hibát kedd hajnalban sikerült kijavítani, reggel legalábbis már nem jelent meg akadozás a UPC adatforgalmában.

Rovatok